Ако се стремим към здравословен начин на живот, няма начин да минем без тази изумителна храна – кълновете. Днес ще ви разкажем защо.
При покълване на зърната, в тях настъпват качествени промени – белтъчините се превръщат в аминокиселини, нишестето в захари, а мазнините в мастни киселини. Предимството на живата храна е в това, че тя съдържа пълен набор протеини, витамини и минерали. Лесно се смила и усвоява от организма, лекува ни и ни подмладява. Освен това има алкално действие, което забавя процесите, свързани с окисляване на клетките и стареенето. За храненето с кълнове няма ограничения – то е полезно за всички възрасти. Покълналите зърна на бобовите култури съдържат толкова протеини, колкото и в месото, но при усвояването им, в организма ни не постъпват холестерин и антибиотици. Кълновете ни доставят всички микроелементи, които регулират обмяната на веществата. Богати са на биоактивни вещества – ензими, фитохормони и антиоксиданти, които неутрализират вредните химически вещества в клетките.

Житните заздравяват костите

Житото обогатява кръвта с кислород, изчиства от организма излишния холестерол и токсини. Усилва зрението и заздравява костите. Освен, че са с приятен вкус, житните кълнове усилват сърдечносъдовата и имунната система и подмладяват организма.

От люцерна стават хрупкави и вкусни салати

Според познавачите, кълновете от люцерна са вкусни и хрупкави и с тях се приготвят апетитни салати. Доставят на организма ни витамините А, С, Д, Е, К, В1, В2, В6, В12, фолиева киселина, фосфор, калций, магнезий, желязо, мед, манган, влакна и протеини.

Целия текст четете на mila.bg