Кървенето обикновено започва внезапно от едната или двете ноздри едновременно. Състоянието е стресиращо, но рядко води до значителна кръвозагуба. Предпазни мерки и адекватно поведение ще ни спестят излишно напрежение.

Понякога при алергии се усещат предупредителни сигнали като кихане, сърбеж в носа, тежест, притъмняване пред очите, шум в ушите. Кръвта може да тече обилно или на капки, непрекъснато или след определен интервал на покой, кървенето отново може да се появи. По-драматичен е кръвоизливът по време на сън, който и необилен, може да уплаши и стресира пострадалия и околните.

Има два типа кървене

Предно – по-често е при децата. Кървящият кръвоносен съд е в предната част на носната преграда, от носа изтича светлочервена кръв и кръвозагубата не е голяма.

Задно – по-характерно е за възрастни с хронични заболявания и хипертония. Кървящият съд е в задната част на носната кухина, изтичащата кръв е тъмночервена и се стича назад към гърлото, независимо от позата – прав, седнал или легнал. Кръвта може да изтича и от двете ноздри, като кръвозагубата често е значителна.

Какви са причините

Разширени венички в носа, склонни към пукане, нараняване, чужди тела и полипи, грубо разчесване, силно напъване при секнене, дългогодишна употреба на капки за нос с кортикостероиди.

Общите причини най-често са повишено кръвно налягане, хронични и инфекциозни заболявания, променени хормонални нива при бременни, хормонозаместителна терапия и прием на противозачатъчни медикаменти, големи количества аспирин, недостиг на витамин С, системна злоупотреба с алкохол. Дълго стоене на слънце и тежка физическа работа или спорт при висока околна температура също могат да провокират кръвоизлив.

Целия текст четете на mila.bg