Иновативни микроимпланти за лечение на глаукома бяха поставени на трима пациенти, съобщиха от "Аджибадем Сити клиник болница Токуда".

Всяка интервенция продължила средно по 10 минути. Целта е постигане на вътреочно налягане от 13-15 мм живачен стълб - граници, в които зрението не е застрашено от загуба и допълнително влошаване. Стандартно операциите на глаукома се извършват с голяма продължителност и рискове от постоперативни усложнения като хипотония, кръвоизливи, отоци на роговицата и др. Самите импланти са с размер 6 мм и се поставят безкръвно под локална упойка, без нужда от разрези и поставяне на конци.

„Микроимплантите и тази хирургична техника дават възможност на пациентите за адекватно и сигурно овладяване на високите нива на вътреочно налягане чрез интервенция, която и много кратка и не носи рисковете на до този момент извършваните глаукомни операции”, обяснява д-р Алек Топов, началник на Отделението по офталмология. Операцията се извършва с разрез от 1–1,2 мм, през който се поставя наподобяващият тръбичка имплант, който освобождава течността, причина за повишеното вътреочно налягане.

„Пациентите ще престоят в болницата 1 денонощие, след което ще бъдат изписани и ще могат да се върнат към обичайните си занимания. Радвам се, че сравнително бързо и в България вече разполагаме с тези иновативни импланти, с които можем да подобрим качеството на живот на пациентите с глаукома”, казва д-р Топов.

Глаукомата е едно от най-коварните заболявания, при което е налице прогресивно и необратимо отслабване на зрението поради увреждане на очния нерв от високото очно налягане. Половината от заболелите не знаят за болестта си и се обръщат към специалист, когато зрението им вече е сериозно нарушено.

„Всеки човек над 35 г. е необходимо да си прави профилактичен преглед при офталмолог с измерване на вътреочното налягане”, съветва д-р Топов. „Съвременното лечение в начален стадий на болестта предлага възможност за овладяване на състоянието и добро качество на живота при активно проследяване на пациентите с глаукома на всеки три месеца”, уточнява той.