Протеин, съдържащ се в отрова от паяк, може да защити мозъка след прекаран инсулт, увериха австралийски учени, цитирани от Франс прес и БТА.

"Смятаме, че за пръв път е открито средство за намаляване на опустошителния ефект от инсулта върху мозъка - заяви един от ръководителите на изследването Глен Кинг от Института по молекулярни бионауки към университета на Куинсланд. - Въпросният протеин, кръстен Hi1a, блокира механизъм, който е отговорен за мозъчни увреждания след инсулт. Предклинични тестове показаха, че доза от протеина, приета до 8 часа след инсулта, защитава мозъчните тъкани и значително подобрява функционирането на мозъка. Протеинът осигурява изключително ниво на защита през първите 8 часа след прекаран инсулт, а това е впечатляващо голям "прозорец" за лечение. В момента сме се заели със събирането на необходимите средства, за да започнем клинични опити."

Протеинът предоставя известна степен на защита за централните мозъчни зони, които са най-засегнати от лишаването от кислород и обикновено не могат да се възстановят заради бързото унищожаване на мозъчни клетки вследствие на инсулт.

Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.