По случай празника на Св. Валентин, който мнозина отбелязват като Ден на влюбените, Червеният кръст организира различни мероприятия, посветени на борбата със СПИН, съобщава БНР.

Центърът за сексуално здраве на сдружение "Здраве без граници" в София ще има днес удължено работно време.

Центърът "Здраве без граници" на ул. "Цар Самуил" № 111 предлага на своите посетители анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ, здравно-образователни материали и презервативи.

По данни на "Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН" към Министерството на здравеопазването през януари тази година са открити нови 13 ХИВ серопозитивни лица, с което носителите на вируса в страната официално са 2487 лица.

През миналата година се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е над четири пъти по-голям от броя на жените. Приблизително 90% от новорегистрираните са инфектирани по сексуален път.

Днес и доброволци от клуб С.У.П.Е.Р организират АНТИСПИН кампания, на която ще раздават презервативи и информационни материали, ще информират младите хора за начините на инфектиране и ще ги насочват към анонимно и безплатно тестване за ХИВ.