Очаква ни ужасен кошмар, ако пръстовият отпечатък бъде въведен като механизъм за преглеждане от личните лекари, каза служебният вицепремиер и здравен министър д-р Илко Семерджиев пред Дарик.

В петък той свика среща на представители всички страни по делото срещу пръстовия идентификатор във ВАС. Те се обединиха, че този механизъм не носи икономическа изгода и трябва да отпадне. "Все пак ще се изчакаме окончателното решение на съда, което трябва да бъде взето на 16 март", уточни министърът.

След болниците идва ред на извънболничната помощ, посочи той. " Ние сме длъжни да кажем, че ако бъде въведен пръстовият отпечатък като механизъм за преглеждане от личните лекари, кошмарът от това ще бъде ужасяващ", добави д-р Семерджиев.

Над 2,2 млн. хоспитализации са отчетени през 2016 г. Извън болниците пък са извършени повече от 45 млн. прегледа. "Ако се въведе отпечатъкът, информацията за общия брой на прегледите, хоспитализациите и аптеките ще срине системата на НЗОК и тя ще рухне", обясни здравният министър. По негови думи касата не разполага с необходимия брой компютри и подходящи помещения, няма и финансов ресурс.

Между 15 и 30 минути отнема на болниците да регистрират един пациент чрез пръстовия идентификатор. Системата дава над 12% грешки, които бавят процедурата. Заради голямата натовареност, всяка седмица в дните понеделник и четвъртък системата буквално се срива, каза д-р Семерджиев.

"Дори да предположим, че при преглед от личен лекар само по 5 минути ще коства регистрирането с отпечатък, ще се хаби страшно много време. Над 10 млн. по-малко ще бъдат извършените прегледи", обясни той. Във финансов план нещата изглеждат така-между 25 и 36 хиляди пръстови устройства трябва да бъдат закупени, ако системата бъде въведена при личните лекари. Това означава около 30 млн. лв. разходи.

Според здравния министър алтернативата на пръстовия отпечатък може да бъде единният идентификационен документ, който предстои поетапно да бъде въвеждан в България след 2018 г. Той ще замени личните карти, ще съдържа всякакви данни, включително личното здравно досие.