Над 45% от мъжете в САЩ са заразени с човешки папилома вирус (HPV). При мъжете тенденцията е инфекцията да остава по-дълго през живота, докато при жените процентът на инфектираните пада с възрастта. Това съобщава Medicinenet, като цитира проучване, публикувано в изданието за онкология на научното сп. Journal of American Medical Association (JAMA Oncology). 

Проучването се базира на данните на около 1900 мъже, участвали в национално проучване върху здравето и храненето в САЩ за периода 2013-2014 г. 

29% от инфектираните с папилома вирус са на възраст от 18 до 22 г. Делът им стига 47% във възрастовата група 23-27 г. и се запазва с възрастта. "При жените делът на инфектираните пада на 22% с възрастта, докато при мъжете остава висок. Не знаем защо е така, при мъжете процентът на заразените е по-висок от очакваното", обяснява д-р Джасмин Хан от Военномедицинския център Уомак, водещ изследовател на проучването. 

Папилома-вирусната инфекция е най-масовата сексуално-трансмисивна инфекция в САЩ. Около 79 млн. американци са заразени с някой от типовете HPV, като приблизително половината от новите случаи се появяват преди 24-годишна възраст. При повечето хора папилома вирусът не води до болестни прояви. Най-често той причинява генитални брадавици, а при жените - изменения в лигавицата на маточната шийка, които могат да се развият в предракови състояния и рак. Причината е, че някои типове HPV са канцерогенни. В САЩ отчитат по около 9000 случая на ракови заболявания, свързани с папилома вируси, годишно. Тези вируси са причина за 63% от случаите на рак на пениса, 91% от случаите на рак на ануса и 72% от тези на рак на устната кухина и гърлото. 

Въпреки че от 2009 г. насам има ваксина срещу HPV, покритието остава ниско - имунизирани са 11% от мъжете и 33% от жените, сочи проучването. Ваксината се препоръчва за момчетата и момичетата на 11 и 12 г. и според някои експерти трябва да стане задължителна. 

В България няма точна статистика за разпространението на папилома вирусите, но причиняваните от тях заболявания се увеличават. Ваксината е в списъка на препоръчителните.