28°C   София
 

Внезапно начало, високи стойности и бавно повлияване я отличават от температурата при банална простуда.

Внезапното начало с висока температура, която се задържа екстремна няколко дни, е най-характерният симптом, по който можем да различим грипа от т.нар. обикновена простуда. Всички останали общи или сходни симптоми може да варират или да се проявяват с различна интензивност и не са надежден ориентир. Това обясни доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Пациентите му описват състоянието си с различни изрази, но смисълът е, че се чувстват много зле и не са в състояние да стоят на крака. Обикновено това ги кара още в началото да отидат на преглед. Ако по някаква причина не го направят, а до третия ден състоянието им не се повлияе от популярните противотемпературни и общооукрепващи средства, задължително трябва да се консултират с лекаря си. Той ще прецени дали грипът, който е вирусно заболяване и не се “бои” от антибиотици, се е усложнил с бактериална инфекция, изискваща точно такъв клас медикаменти.

При вирусните заболявания кривата на температурата прилича на двугърба камила - 2-3 дни след рязкото първоначално покачване има относителен спад, след което отново може да тръгне леко нагоре и в повечето случаи след това постепенно спада. Но грипът е по-своенравна вирусна инфекция и проявите му са значително засилени, обясни доц. Киров.

Обикновено болните се чувстват смазани и могат и сами да предположат, че състоянието им не е банална простуда. Според джипитата много ефективни са противовирусните средства, но решението взема лекар - по възможност в рамките на 24-48 часа от началото на оплакванията. При драстично влошаване не трябва да се изчаква, а да се търси лекар, независимо кое време на денонощието е.

Излишно е обаче при лек дискомфорт в гърлото например човек час по час да се “диагностицира” сам, широко отворил уста пред огледалото вкъщи.

Много често грипът протича с обилно потене и изтощителна

кашлица,

която остава

като “опашка”

за 2-3 седмици

При предразположение към белодробни проблеми това може да е симптом за усложнение, така че е добре състоянието да се проследява от специалист. Честото дразнене на гърлото от пристъпите може да стане причина и за пресипване на гласа.

Тази година

грипът дава

усложнения

при 10-20%

от боледуващите, коментират инфекционистите. Пробладаващи са пневмониите, по-рядко се стига до енцефалити, но и те са възможни.

От началото на грипния сезон в Националната референтна лаборатория по грип и остри респираторни инфекции най-често се доказват грипни вируси от тип A(H3N2), добил популярност като “Хонконг”. Много по-малко са случаите на пандемичния A(H1N1), известен като свински грип.

“Хонконг” доминира в цяла Европа. За висок или много висок интензитет докладват 1/4 от държаните в региона. По данни на Европейския център за опазване и контрол на заразните болести

най-често

възникват

усложнения при

хора над 65 г.

Данни за обща увеличена смъртност от началото на грипния сезон до момента има от Франция и Португалия.

У нас продължаващият вече месец рекорден студ ограничава разпространението на вирусите. Ниските температури и ваканцията на учениците намалиха събирането на много хора на едно място и при общопрактикуващите лекари в повечето региони се усеща леко разреждане на пациентите. Това все още не личи в статистиката, тъй като тя се прави по седмици. Според нея най-много са болните в Благоевград, Кюстендил, Монтана, Русе, София-област, Стара Загора, Хасково и Ямбол.

За ориентир на пациенти, които нямат бърз достъп до лекар, здравните специалисти в много държави дават примери как най-често протичат простудите и грипът (подобни на инфографиката по-долу). С уговорката, че симптомите при всеки човек имат и индивидуални особености, примерите може да насочат към най-обща преценка в часовете преди прегледа.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

"Заслужаваш всяко щастливо нещо в живота, защото си чудесно дете" е само едно от тях. Ето кои са останалите. Ти си невероятен слушател. Носиш доброта в сърцето си. Ти си светлината в моя живот. Винаги прави това, което е правилно. Независимо от обстоятелствата. Пред теб няма лимити за това, което искаш да постигнеш. Ти си наистина невероятен/на.

За да очаквате детето да е благодарно за нещата, които получава и правите за него, е логично да му дадете същото в замяна. Започнете с думите "благодаря". Не пропускайте да му ги казвате винаги, когато има защо. Направете така, че да ви чува, когато благодарите на други хора. Не му давайте всичко, което пожелае. Научете се да отказвате.

Ушната кал се образува естествено от външния слухов канал, който е разположен между ушната мида и тъпанчето на средното ухо. При децата тя има важно биологично приложение. Сред основните ѝ функции е формиране на водонепроницаемост за слуховия проход. Действа като лепкав капан за прах и микроби,

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Калоянчев е Ван дер Любе, дъновистка - баба Парашкева Първият филм за Георги Димитров е заснет през 1956 г. от съветския режисьор и сценарист Лев Арнщам. През 1971 г. Христо Христов снима “Наковалня или чук”, а през 1981 г. испанецът Хуан Антонио Бардем режисира “Предупреждението”. “Урок на историята” е сниман в София,

Сара Брайтман е световноизвестна звезда, чийто глас обхваща 3 октави. На 20 октомври тя ще пее пред българска публика по покана на “София мюзик ентърпрайзис”. Концертът ѝ е част от световното ѝ турне HYMN: Sarah Brightman In Concert. С него представя последния си студиен албум HYMN, който излезе миналата година.

Разследващият руски репортер смята, че делото срещу него е заради разкрития за контрола над погребалния бизнес или за бързите кредити Неистовото желание на някои местни величия да запушат устата на един разследващ журналист в Русия постигна точно обратния на търсения ефект - Иван Голунов, доскоро известен само в пределите на родината си,