Внезапно начало, високи стойности и бавно повлияване я отличават от температурата при банална простуда.

Внезапното начало с висока температура, която се задържа екстремна няколко дни, е най-характерният симптом, по който можем да различим грипа от т.нар. обикновена простуда. Всички останали общи или сходни симптоми може да варират или да се проявяват с различна интензивност и не са надежден ориентир. Това обясни доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Пациентите му описват състоянието си с различни изрази, но смисълът е, че се чувстват много зле и не са в състояние да стоят на крака. Обикновено това ги кара още в началото да отидат на преглед. Ако по някаква причина не го направят, а до третия ден състоянието им не се повлияе от популярните противотемпературни и общооукрепващи средства, задължително трябва да се консултират с лекаря си. Той ще прецени дали грипът, който е вирусно заболяване и не се “бои” от антибиотици, се е усложнил с бактериална инфекция, изискваща точно такъв клас медикаменти.

При вирусните заболявания кривата на температурата прилича на двугърба камила - 2-3 дни след рязкото първоначално покачване има относителен спад, след което отново може да тръгне леко нагоре и в повечето случаи след това постепенно спада. Но грипът е по-своенравна вирусна инфекция и проявите му са значително засилени, обясни доц. Киров.

Обикновено болните се чувстват смазани и могат и сами да предположат, че състоянието им не е банална простуда. Според джипитата много ефективни са противовирусните средства, но решението взема лекар - по възможност в рамките на 24-48 часа от началото на оплакванията. При драстично влошаване не трябва да се изчаква, а да се търси лекар, независимо кое време на денонощието е.

Излишно е обаче при лек дискомфорт в гърлото например човек час по час да се “диагностицира” сам, широко отворил уста пред огледалото вкъщи.

Много често грипът протича с обилно потене и изтощителна

кашлица,

която остава

като “опашка”

за 2-3 седмици

При предразположение към белодробни проблеми това може да е симптом за усложнение, така че е добре състоянието да се проследява от специалист. Честото дразнене на гърлото от пристъпите може да стане причина и за пресипване на гласа.

Тази година

грипът дава

усложнения

при 10-20%

от боледуващите, коментират инфекционистите. Пробладаващи са пневмониите, по-рядко се стига до енцефалити, но и те са възможни.

От началото на грипния сезон в Националната референтна лаборатория по грип и остри респираторни инфекции най-често се доказват грипни вируси от тип A(H3N2), добил популярност като “Хонконг”. Много по-малко са случаите на пандемичния A(H1N1), известен като свински грип.

“Хонконг” доминира в цяла Европа. За висок или много висок интензитет докладват 1/4 от държаните в региона. По данни на Европейския център за опазване и контрол на заразните болести

най-често

възникват

усложнения при

хора над 65 г.

Данни за обща увеличена смъртност от началото на грипния сезон до момента има от Франция и Португалия.

У нас продължаващият вече месец рекорден студ ограничава разпространението на вирусите. Ниските температури и ваканцията на учениците намалиха събирането на много хора на едно място и при общопрактикуващите лекари в повечето региони се усеща леко разреждане на пациентите. Това все още не личи в статистиката, тъй като тя се прави по седмици. Според нея най-много са болните в Благоевград, Кюстендил, Монтана, Русе, София-област, Стара Загора, Хасково и Ямбол.

За ориентир на пациенти, които нямат бърз достъп до лекар, здравните специалисти в много държави дават примери как най-често протичат простудите и грипът (подобни на инфографиката по-долу). С уговорката, че симптомите при всеки човек имат и индивидуални особености, примерите може да насочат към най-обща преценка в часовете преди прегледа.