Русе стана поредният български град, който обяви грипна епидемия. Решението е било взето на съвещание на Регионалното оперативно бюро за борба с грипа и острите респираторни заболявания в Русенска област в РЗИ в първия работен ден 3 януари.

Лекарите установили рязко повишение на заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания за периода от 25 декември до 1 януари. В Русе тя е достигнала 228,43 на 10 000 души. Най-висока е заболяемостта във възрастовата група от 0 до 4 г., следвана от възрастовите групи 5-14 г. и 15-29 г. Регистрираната заболяемост през настоящия отчетен период е достигнала епидемични стойности и това даде основание на Регионалното оперативно бюро за борба с грипа и острите респираторни заболявания в Русенска област да обяви от 4 януари грипна епидемия на територията на Русенска област с провеждане на всички задължителни за този период мероприятия.

Ограничават се посещенията в болниците и непланираните операции. Освен това, ваканцията на учениците в Русенска област се удължава до 6 януари включително. Детските заведения продължават работа със завишен контрол. В понеделник ще се проведе следващото заседание на щаба, което ще реши, дали да удължи допълнително ваканцията на децата. Новината в Русе идва малко неочаквано, защото учениците са все още по домовете си. Очакваше се грипна епидемия в Русе да бъде обявена, едва когато те тръгнат на училище и се види заболеваемостта при малчуганите.