Две донорски ситуации - В София и във Варна, възникнаха в един ден днес, научи 24zdrave.bg. 

В УМБАЛ "Св. Марина" - Варна, семейството на 53-годишна жена в мозъчна смърт даде съгласие тя да стане донор, съобщиха от болницата. Тя имала хипертония и аритмия, а смъртта й била вследствие на мозъчен кръвоизлив. 

Благодарение на това ще бъдат спасени трима болни, чакащи за бъбреци и черен дроб. Реципиентите на бъбреците се избират в УМБАЛ "Александровска", операциите ще започнат по-късно тази вечер, съобщиха оттам. 

Трансплантацията на черния дроб приключи към 17 ч във ВМА. Екип начело с проф. Венцислав Мутафчийски, който включва и хирурзите д-р Такоров, д-р Михайлов и д-р Василевски, трансплантира органа на 26-годишен мъж. "Трансплантацията премина успешно. Пациентът бе в критично състояние вследствие на хронично прогресиращо заболяване на черния дроб", каза проф. Мутафчийски. За младия мъж късметът бил двоен, тъй като бил и с рядка кръвна група - АВ (-). 

По същото време в специализираната болница "Св. Екатерина" започна трансплантация на сърце, съобщи директорът на болницата проф. Генчо Начев. Донор е 40-годишен мъж, който имал мозъчно-съдова малформация и получил кръвоизлив. Донорската ситуация е възникнала в УМБАЛ "Св. Анна" - София. Реципиентът е мъж на 41 г.

Трансплантации на бъбреци ще има и в УБ "Лозенец".