Списък на ползите за здравето от консумацията на греяно вино, направи stylist.co.uk:

1. Засилва паметта и се бори с Алцхаймера.

Ресвератролът е естествено съединение, което се намира в храни като червено грозде, червено вино, малини и тъмен шоколад - то действа благоприятно върху паметта.

Изследователите от Georgetown University Medical Centre са установили, че ресвератролът намалява негативното влияние на вредните молекули, проникващи в мозъчната тъкан и така предотвратяват опасността от заболяване от Алцхаймер.

2. Намалява холестерола.

Едно проучване от Universidad Complutense в Мадрид, Испания показва, че Темпранийо - сорт червено грозде, от който се правят някои червени вина, (например Риоха) всъщност може да има значителен ефект върху нивата на холестерола.

Изследователите са открили, че здравите участници в изследването, които го консумират смъкват нивата на "лошия" холестерол с 9%. Участниците с висок холестерол претърпяват спад от 12%.

3. Предпазва сърцето.

Антиоксидантите полифеноли, открити в червеното вино, помагат да се поддържа доброто състояние на кръвоносните съдове и да се намали риска от нежелано съсирване на кръвта.

Професор Джон Фолц, който се специализира в сърдечно-съдовата медицина в Университета на Уисконсин-Медисън, съобщава: "Те са почти толкова ефективни, колкото хапчетата за сърце."

Д-р Наталия Рост, доц. по неврология в Harvard Medical School, заявява: "Проучванията показват, че ако пиете по една чаша вино на ден, рискът от инфаркт може да бъде по-нисък."
     Въпреки това тя предупреждава: "Ако започнете да пиете повече от две питиета на ден, рискът се увеличава много рязко."

4. Предпазва от настинки.

Една чаша греяно вино на седмица може да предпази от пробиви в имунната система и развитие на настинка или вирус. Антиоксидантите във виното се борят с инфекциите и предпазват клетките от въздействието на свободните радикали.

Проучване от 2010 г., публикувано в американски вестник по епидемиология, проведено сред 4000 преподаватели в пет испански университети, показва, че участниците пиещи повече от 14 чаши вино седмично за една година са били с 40% по-малко предразположени към развитие на настинка.

5. Действа противовъзпалително.

При консумацията на греяно вино се възстановява нормалната функция на тъканите и се успокояват леки артритни болки. 

6. Полезно е за костите.

Доклад в американското списание по епидемиология през април 2000 г., показва, че жените, които пият от една до три чаши вино - са имали по-голяма костна минерална плътност, измерена в тазобедрената област, отколкото въздържателите или пиещите повече.

7. Помага за детоксикация на тялото ви, особено на черния дроб и бъбреците.

Индийското орехче помага за прочистване на черния дроб и бъбреците от всички токсини, които могат да се съхраняват там, от алкохол, наркотици, замърсяване, храна, или природни органични токсини.

8. Карамфилът в греяното вино се използва при запек.

Активните съставки в карамфила могат да увеличат подвижността на червата, както и подобряване на храносмилането чрез увеличаване на стомашно-чревните ензими.

9. Намалява риска от диабет.

Проучване в Канада от 2009 г. показва, че всички вина могат да намалят риска от заразяване с болестта с до 13%.

10. Действа като бустер за красота.

Аншул Жайбхарат диетолог от Делхи, обяснява: "Греяното вино е наистина добро за кожата и в действителност предотвратява стареенето на кожата.

"Червеното вино е пълно с антиоксиданти като флавоноид, ресвератрол и танин, които помагат в борбата със стареенето на кожата."

Освен да се пие, може да се използва като маска за кожата. Втрива се в кожата, оставя се да престои 10 минути, и след това се измива.

Превод и редакция: Мария Узунова