Cърдечно-съдовите заболявания са най-честия убиец в световен мащаб - всяка година около 30% от всички смъртни случаи. Днес, 29 септември отбелязваме Световния ден на сърцето с внимание към петте най-често срещани проблема на сърдечното здраве.

1. Инфарктът на миокарда, известен още като сърдечен удар, представлява сериозна промяна на сърдечната дейност. Проявява се, когато части от сърдечния мускул загинат, тъй като не са снабдени с достатъчно количество кръв. Лошото кръвоснабдяване и оттам притока на кислород се дължи най-често на запушване на коронарните артерии.

Инфарктът не е типично мъжко заболяване. Знаете ли, че 38% от жените умират в рамките на една година след първия инфаркт, докато при мъжете смъртността е 25%. Това означава, че жените трябва да бъдат максимално внимателни и информирани за сърдечно-съдовите заболявания. Симптомите на инфаркта при жените са различни, отколкото при мъжете. Това са: необяснимо безпокойство, гадене, виене на свят, сърцебиене и студена пот. Болката в гърдите не е задължителна. Когато тези симптоми са налице, незабавно потърсете медицинска помощ.

2. Вродените сърдечно-съдови заболявания на децата са жизнено важен въпрос.

Ако майката има сърдечно-съдово заболяване, диабет, инфекции по време на бременността, използва лекарства по време на първия триместър, това увелича риска от вродено сърдечно заболяване. Препоръчва се да се подложи на фетална ехокардиография – изследване в 20-та гестационна седмица, за да се осигури адекватно и навременно лечение по време на бременността и след раждането на бебето.

Ако детето ви едва диша, уморява се бързо, докато пълзи, има изпотяване, прилошава му, незабавно потърсете консултация с детски кардиолог. При диагноза вродено сърдечно заболяване, кърменето на бебето е от особена важност, а при децата бъдете внимателни с вирусните и бактериалните инфекции на горните дихателни пътища през студените месеци и направете специалните ваксини за такъв тип пациенти. Повечето от децата, претърпели операция на вродени сърдечни заболявания, могат да продължат живота си нормално като здрави деца.

3. Хипертонията е често срещано заболяване с голям риск за сърдечно-съдови заболявания. Тя е един от честите резултати от наднормено тегло и обездвижване. Запомнете, хипертонията е за цял живот. Спазвайте балансирана диета и правете упражнения. Приемайте вашите лекарства редовно. Не приемайте сублингвални лекарства за незабавно облекчаване на хипертонията, без да се консултирате с вашия лекар. Незабавното намаляване на кръвното налягане може да причини неблагоприятни последици. Консултирайте се с вашия лекар за използването на противовъзпалителни лекарства, които също имат ефекта на увеличаване на кръвното налягане.

Хипертония при децата: Бъдете внимателни с безпокойството, много плач без причина, изпотяване, учестено дишане и трудности при храненето на бебето. Това може да означава, че то има хипертония. Оплаквания като главоболие, бързо изтощаване, болки в краката от упражнения, задъхване при по-големи деца може да означава, че те имат хипертония. Хипертонията, която не се диагностицира и лекува по време на детството може да разруши стените на съдовата система и може да доведе до проблеми с жизненоважни органи като мозъка, сърцето, очите и бъбреците.

4. Холестеролът: Отдавна известен факт е, че високото ниво на холестерол увеличава риска от сърдечно заболяване. Повечето холестерол в кръвообращението е причина за натрупване на атеросклеротични плаки. Образуването на голям брой плаки стеснява кръвоносните съдове, а това намалява кръвотока. Възможно е плаката да се разкъса и да образува кръвни съсиреци (тромби), които да възпрепятстват снабдяването на кислород и хранителни вещества до мозъка или други жизненоважни тъкани. Правилният хранителен режим е ключът към контролиране на нивата на холестерола.

Холестеролът при децата е резултат от нездравословния начин на живот. Не може да попречите на децата да хапват с приятели любимите си хот-дог, пържени картофи, сладолед. Те може да са част от храненето, само ако имат балансирана и здравословна диета през останалото време. Важно е у дома да се приготвя подходяща храна за цялото семейство и да се показва на децата, че здравословното хранене е важно и вкусно.

5. Стоматологичното здраве: Лекарите смятат, че има сериозна връзка между здравето на зъбите и сърдечно-съдовата система. Последни изследвания доказват релация между загубата на зъби и инфаркта и инсулта. Зъбната хигиена е от особена важност за хора с вродено сърдечно заболяване. Когато зъбите и венците не са почистени, бактериите от устата могат да навлязат в кръвообращението и да предизвикат сериозни животозастрашаващи инфекции. Мийте зъбите си два пъти на ден и не забравяте да посетите стоматолога си за профилактични прегледи поне два пъти в годината.

Няма да повтаряме всеизвестните съвети за балансирано хранене, редовни упражнения и минимизиране на стреса, но ще ви посъветваме да спазвате здравословен режим на живот и да правите периодични профилактични прегледи.

Департамент Сърдечно-съдова и гръдна хирургия при Анадолу Медицински Център разполага с най-новите диагностични и хирургични технологии и прилага най-съвременните методи за лечение на сърдечно-съдови и белодробни заболявания. Екипите от специалисти предлагат здравно обслужване на пациенти от всички възрастови групи и са ангажирани с подобряване живота на пациентите, както с диагностика и лечение, така и с проследяване през възстановителния им период.

„Предлагаме персонализиран подход на диагностика и терапия и лекуваме не само със знанията, опита и техника, но и от сърце, защото всеки човек, заслужава състрадание, доброта и уважение. За сърдечната ни грижа за сърдечното здраве на нашите пациенти, говорят самите те.“

Повече за нас можете да научите на http://www.anadolumedicalcenter.bg/medical-speciality/thoracic-cardiovascular-health/