Мъж от Брястовец е починал от тублерколоза в Специализираната болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания в Бургас. Това съобщи за „Фокус” д-р Евелина Трошанова, управител на лечебното заведение.

Тя уточни, че мъжът е на 65 години от бургаското село Брястовец. По думите й той живеел сам, а за него се грижела дъщеря му, която го е отвела в болницата.

Мъжът е регистриран на 14 юли и е починал два дни, след като са му били направени последните изследвания на 29 юли.

По думите на д-р Трошанова пациентът е бил запуснат.

„През последните години не сме имали такава тежка туберкулоза. Белият дроб беше изяден от бацила. Бе приет в тежко състояние, започна се веднага лечението, но той беше толкова слаб и немощен, че организмът му не можа да се пребори със заболяването”, каза още д-р Трошанова.

71 са новооткритите случаи на заболели от туберкулоза в област Бургас от началото на годината до сега, каза още рошанова.

По думите й последният регистриран случай е на 15 август. Тя добави, че за второто тримесечие на 2016 година броят на заболелите е по-малък в сравнение със същия период на миналата година. Д-р Трошанова уточни, че повечето болни са на възраст под 50 години. От новорегистрираните случаи преобладават мъжете - 77 %. По думите й прави впечатление и от възрастовата група от 20 до 40, са над 50 % от болните.

Според д-р Трошанова причина за заболяваемостта може да е грешка по отношение на ваксинация и реваксинация. „Можем да намерим грешки в трудния достъп до медицинска помощ години наред, в организацията на здравната система, но не мога да я обвиня на 100 %”, каза още специалистът.

Според нея не се говори достатъчно за проблема с туберкулозата.

„Проблемът е трудното откриване и трудното насочване на пациентите. Не се търси навреме помощ от хората. Проблемът е ясен от години наред. Туберкулозата е заболяване на социалнослабите и бедни хора. Лечението е безплатно, но е трудно идването на пациента до лечебното заведение. Веднъж диагностициран, през цялата година лечението на пациента е безплатно”, каза още д-р Трошанова.

Тя обясни, че престоят на пациент в лечебното заведение е два-три месеца, след което лечението продължава вкъщи още 4-6 месеца.

„Ние ги изписваме, когато вече нямат бацили в храчките си. Те продължават да вземат медикаменти, които са безплатни. Дават им се ваучери за храна, след като се изпишат от болницата”, каза още специалистът.