Великотърновската болница организира Ден на отворените врати в отделението по педиатрия от 10:00 ч. до 12:00 ч. на 1 юни. Поводът е Международният ден на детето и желанието на специалистите по детски болести да привлекат родителското внимание към здравето на техните наследници. Целта е превенция и по-голяма отговорност, за да не пострадат децата от отравяния в следствие на нежелан прием на медикаменти, химикали, ползвани в бита, и други нещастни инциденти.

Колкото и минимална да е бройката на децата, постъпили за лечение в Отделението по педиатрия в резултат на интоксикация, тя е на 100 % убийствена и съсипваща за родителите и близките на почерненото семейство и напълно предотвратима чрез повишено родителско внимание, казват специалистите.

Във всички случаи на болестни страдания на децата грижа за тях в отделението полагат лекари, които до един са с призната специалност „Детски болести”, а един от медиците притежава и „Детска кардиология”. Нивото на компетентност в изпълнение на медицинския стандарт по „Педиатрия" е трето, т.е. най-високо и съотносимо с това на някои специализирани и университетски болници. Структурата разполага с 30 легла, разделени за интензивна грижа и кардиологични, кърмачески и юношески.

Годишно в отделението по педиатрия на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” АД пролежават поне 1600 деца. Управлението на отделението е поверено на педиатър с дългогодишен опит и безспорен авторитет - д-р Валентин Точков, подпомаган от старша медицинска сестра Мария Петрова.