Сигурно ви се е случвало да забравите нечие име, телефонен номер, названието на предмет. В медицината това състояние се нарича аномия. На средна и по-късна възраст човек изпитва тревога дали това не е първият симптом на постепенна загуба на паметта, на деменция. Специалистите успокояват, че подобни епизоди не са обезпокоителни. Забравянето от този род не е признак на заболяване. Обикновено възниква при стрес и преумора, в пристъп на паника, при психическо натоварване. В подобни случаи единственото лечение е да си дадете почивка.

Действително пропуските в паметта са един от симптомите на деменцията - неврологично заболяване, характеризиращо се с нарушена концентрация и влошаване на умствените способности. Но при деменция болният забравя скорошни факти и събития от живота си - какво е казал преди малко, къде е бил преди часове или какво е искал да направи. Чак в по-напреднали стадии на заболяването се губи и паметта за отдавна отминали събития.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева 

Освен това при деменция е нарушена и способността за ориентация, засегнати са мисловните процеси, променя се поведението и личността на човека. В началото на деструктивните процеси е възможно да се появи аномия. Невролог или психиатър може да установи причините - преумора, стрес или сериозна диагноза. Своевременно взетите мерки често помагат да се отстранят или отложат във времето тревожни симптоми и състояния.

Болестта на Алцхаймер представлява над 50% от всички случаи на деменция. Учените очакват, че до 2050 г. броят на засегнатите ще се утрои. Ранната диагноза е ключова, за да се забави протичането на това тежко заболяване. Най-честите предупредителни знаци, които трябва да ни накарат незабавно да се обърнем към лекар, са: промени в паметта, нарушаващи качеството на всекидневния живот; проблеми с разбирането на визуални образи и пространствени връзки; поставяне на вещи на необичайни места; затруднения при говорене или писане; промени в настроенията; трудност при извършване на познати действия и задачи.