Хората се възпроизвеждат все по-трудно в последните 20 г. и проблемът се задълбочава. Сериозно се влошава качеството на половите клетки и при двата пола.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

Това съобщи д-р Георги Стаменов от болницата за женско здраве “Надежда” пред Втората национална конференция по сексуална медицина.

Преди 15 г. имаше бременни жени на 43-45 г.

Сега практически няма успешни спонтанни бременности след 43-годишна възраст - дори жената да зачене, в повечето случаи следва спонтанен аборт, добави д-р Стаменов. Според него сред основните причини за проблемното зачеване са урбанизацията, глобалното замърсяване, забързаният начин на живот, водещ до постоянен стрес, и измененията в поведението на двата пола.

Проблемът с качеството на сперматозоидите е толкова масов, че СЗО снижава критериите за нормална спермограма, отчетоха специалистите.

“Преди беше 40 млн. сперматозоида на милилитър еякулат, от които 50% да са подвижни. В момента е 39 млн. сперматозоида в целия еякулат с над 40% подвижност - почти двойно са спаднали критериите”, обясни ембриологът д-р Таня Милачич от Медицински комплекс “Д-р Щерев”.

Определено има влошаване на качеството на гаметите - репродуктивните клетки, и при двата пола, добави тя. При жените се изразява в намаление на обхвата на кумулусните комплекси. Кумулусните маси обграждат яйцеклетката и я изхранват, когато е отделена от фоликула и е извън тялото на жената. Все по-малко яйцеклетки имат генетичен материал
там, където му е мястото, обясни д-р Милачич. Той се измества и застава на неправилно място още по време на формирането на фоликулите, независимо дали жената е стимулирана хормонално, или е на спонтанен цикъл.

Причините се търсят във факторите на околната среда - мястото и начина на живот, стреса, може би Чернобил, глобалното замърсяване, пренаселеността на света, каза д-р Милачич.
Изместването на генетичния материал в яйцеклетката води до неправилно образуване на зигота, а оттам се отразява и на правилното деление на ембриона. Ако от извадени 10 яйцеклетки 2 са с нормално позициониран генетичен материал и той е сформиран, само от тях можем да очакваме бременност, уточни ембриологът. При останалите процентът на зачеване е много нисък. Затова и на пациентки, които са направили 2-3 опита с яйцеклетки, при които има изместен генетичен материал, обясняват, че в техните яйчници най-вероятно няма повече годни яйцеклетки.

“Яйцеклетките стават все по-лоши. Този проблем вече е в съотношение 50:50 спрямо възпалителните причини като повод за асистирана репродукция, а преди възпаленията бяха водещи”, каза още д-р Стаменов.

В световен мащаб се увеличават мъжете с еректилни дисфункции, както и сексуалните проблеми при жените, допълни гинекологът.

За еректилна дисфункция се говори, когато е налице повтаряща се неспособност за постигане на ерекция за период от поне 3 месеца.

Проблемът се отчита при 80 на сто от мъжете, приети в съдовите клиники, и при 20 до 30 на сто от мъжете между 40 и 70 години изобщо, каза д-р Детелина Луканова от Клиниката по съдова хирургия и ангиология в Националната кардиологична болница.

Причините за еректилна дисфункция може да бъдат съдови - в 45% от случаите, неврогенни - 20%, ендокринни, психогенни.

Първоначалните изследвания при еректилна дисфункция включват измерване на кръвна захар, липиден профил, нива на тестостерона, каза още д-р Луканова.

 Високото кръвно и диабетът са фактори за трайни сексуални проблеми при мъжете. Лечението им, както и добрият двигателен режим и отказът от пушене спомагат за справяне с еректилните затруднения.

Проблемите на поведението на мъжете и жените също са част от причините за безплодие.
Мъжете стават все по-малко мъже и това се превръща в проблем на съвременното общество. Към това се прибавя и еманципацията при жените.

Сливането между двата пола се отразява на репродукцията, обясни д-р Стаменов.

Очакванията за близкото бъдеще не са много оптимистични. Ще има присаждане на пенис и на матка на противоположния пол, прогнозира гинекологът. Със сигурност ще има нужда от донори на яйцеклетки и сурогатни майки, каза още той.

Тенденциите в репродуктивното здраве могат да се подобрят, ако забавим скоростта, излизаме повече на открито и общуваме пълноценно, вместо да стоим пред телевизора и компютъра, съветва д-р Стаменов.