На времето още не му личи, че се задават коледни празници, но пък витрините компенсират по техния си начин - сладостно предчувствие за Рождество, блаженство, уют, топлина, почивка. Както и за хапване, пийване... изобщо "ей тия три неща".
За афродизиаците са изписани милиарди думи с незнайно какъв ефект. По-малко знаем за менюто, което е пълната противоположност на възбуждащо.
На пръв поглед невинни, широко използвани по цял свят храни са в състояние да осуетят сексуалния ни живот. Особено ако и без това сме в стрес и изпитваме умора от всичко и всички. Ето кои са най-силните потенциални спирачки на либидото според експертите на "Хелти вайвър", които са направили класация сред най-популярните продукти в количките за пазаруване.

1. Сирена
Смята се, че повечето сирена са произведени от млякото на животни, на които в масовото отглеждане се дават добавки с хормони на растежа или антибиотици. Това може да доведе до увеличаване на нивата на хормани в организма и в крайна сметка до намеса в нормалното производство на хормони в организма, включително в секрецията на полови хормони (естроген, прогестерон и тестостерон). При прекомерна консумация се натрупавт ксеноестрогени ("лоши" естрогени от околната среда и храната), които са в състояние уж безпричинно да влошат настроението и сексуалната дисфункция.

2. Консерви
Консервираните храни традиционно съдържат доста натрий (от солта) и изкуствени добавки, които да им придават добър вид и да ги препазят от разваляне. Наднорменият прием на сол води до промяна в баланса на натрия и калия в организма и тялото започва да задържа течности. Това може да доведе до високо кръвно налягане, което пък намалява притока на кръв към половите органи. Лошо е и за двата пола. Но за половината от човечеството смутеното кръвообращение в деликатната област е сигурна пречка за успешен секс.

3. Чипс
Трансмазнините, които по преценка на медицината са особено вредни за кръвообращението и сърцето, съвсем не са единственото, което трябва да ни откаже от "набиването" на пържените парченца. Високата температура, при която са станали така изкусително хрупкави, влошава допълнително перспективите. Комбинацията от лошите мазнини с голямо нагряване може да доведе до окислително увреждане на тъканите и клетките, намесвайки се в регулацията на половите хормони.

4. Рафинирано масло
Растителните мазнини, смятани за здравословни, съвсем нямат еднаква стойност за организма. Полезните са изброявани многократно, но има и такива, с които е по-добре да не прекаляваме, особено ако предстоят почивни дни, предразполагащи и към интимност. Най-често рафинираните растителни масла са податливи на окисление, което води до поток от свободни радикали в организма. Намаляването на оксидативния стрес чрез избягване на силно преработено рапично и други подобни мазнини е важно за надеждната работа на половите жлези. Допълнителни причини за въздържане са намеренията за бебе. Репродуктивната система особено на жените е извънредно чувствителна към окислителните процеси и реагира с трудно зачеване.

5. Изкуствени подсладители
Ако се опитвате да отслабнете и се придържате само към храна с изкуствени подсладители, има голяма вероятност да прекалявате с аспартама. Допуска се, че може да потиска производството на серотонин и да предизвиква главоболие, депресия, раздразнителност, тревожност, безсъние. Серотонинът се смята за хормон на щастието и е тясно свързан с настроението и желанието за интимност. Освен това има данни, че аспартамът може да повлияе на невротрансмитера допамин, който от своя страна има роля за нормално сексуално поведение. За целта е по-добре да се придържаме към малки количества от естествени подсладители.

6. Газирани напитки със захар
Проучване върху 21 000 доброволци, публикувано в "Ню Инглънд джърнъл ъв медсин", стига до извода, че редовната консумация на газирани напитки със захар може да активира гените за затлъстяване и да увеличи риска за диабет. Кариеси, дехидратация и загуба на костна маса са само част от останалите негативни последици от такива напитки. Всички тези здравни проблеми пък задушават частично или изцяло интереса към секса.

7. Мононатриев глутамат
Като добавка той се използва в пакетирани храни и заведения, за да засили вкуса и аромата на съставките. Въпреки че допринася за по-приятните усещания в небцето, при усилена употреба може да провокира нежелани ефекти върху здравето. Някои храни имат подобна естествена съставка и тя не се схваща като проблем. Но в медицината се оформя мнение, че добавката може да причини депресия, когнитивни и сърдечносъдови проблеми. Влиянието върху мозъка пък се свързва със спад в либидото.

8. Кафета без мярка
Докато сутрешното кафе може да повиши настроението на повечето хора, пристрастените, които нямат мярка, са изложени на риск от увреждане на надбъбречните жлези. Те пък са отговорни за производството на хормони на стреса. След влошаване на работата им се затруднява синтеза на полови хормони.

 

СНИМКА: ДАК
СНИМКА: ДАК