Характерът на човека много ясно личи в съдържанието на хладилника му, твърдят психолозите. Храната като огледало разкрива как живеем, от какво се страхуваме и към какво се стремим, смятат те.

Канадски специалисти доказаха, че между психологическите особености на човека и това, което той яде, има връзка. Хората се хранят с това, което им е вкусно и от което организмът им има нужда. Но събитията, срещите, емоциите, умората и други фактори също силно влияят на апетита.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

Храната, също като модата, може да е един от начините да изразим себе си - казва професорът от университета в Уинипег Пол Филдхаус. - Тя е своеобразен език, който предава послание. Нужно е просто то да бъде разгадано.”
Ето и 7-те вида характери, които учените успели да разгадаят според съдържанието на хладилниците на участниците в изследването.

Отличниците

Тяхната най-забележителна черта е, че се хранят само със свежи и полезни продукти. В хладилника им винаги има много плодове, зеленчуци, продукти без консерванти и ГМО. Те не могат по никакъв начин да бъдат съблазнени с наденица или кренвирш. Повечето от тях следват режими, препоръчани им от лекари и диетолози. Хранят се не заради удоволствието, а за да живеят.
Отличниците са умни, имат ясно поставени цели и често пъти правят блестяща кариера. Що се отнася до бита, отличникът често отглежда домашни растения и носи удобни обувки.

Хищниците

Те, естествено, пълнят хладилника си с месо. И често той прилича на витрина на месарница. В него има всичко - наденички, сухи салами, котлети, шницели, кайма. На ден хищникът изяжда около четвърт килограм повече месо от допустимата норма.
Обикновено е на средна възраст и работата му е свързана с много стрес. Месоядните имат успех, но нерядко остават самотни - обкръжението им не възприема прекалената им агресия и непостоянство.
В същото време обаче те може да са верни приятели. Такива хора са и изключително грижовни родители - децата им не страдат от липса на любов и защита. “Необходимо е обаче да водят по-здравословен начин на живот и да разнообразят менюто си”, казва канадската диетоложка Сюзън Ленгли.

Прасетата

Става дума за хора, които са непретенциозни към храненето си. Нямат никакво време и затова се хранят с всичко, което може да се сготви бързо и да се погълне бързо. Сред тях са и най-големите привърженици на фастфуда.
В хладилника на прасето винаги има нещо готово за похапване - сандвич, парче торта, консерва, а бюрото му е затрупано със солети, чипсове, бонбони.
Психолозите твърдят, че този тип хора са склонни да се подценяват на принципа “не заслужавам друго, храната ми е лоша, защото и аз съм такъв”. Те не обичат отговорността, а в същото време много ценят свободата си. Затова и си избират професии, в които са господари на самите себе си и от тях не зависи никой друг- музиканти, писатели, художници. Не държат особено да стават родители. Освен това са и силно раздразнителни.
“Необходимо е да се хранят по-балансирано и да внесат ред в начина си на хранене, но също така и в живота си”, съветва диетоложката Ленгли.

Домошарите

Домошарите предпочитат домашната храна. В хладилника им има кутии с ядене, което са си сготвили по рецептите на майка си и баба си. За тях да отидат в пицария е голямо приключение.
Обикновено към този тип спадат хора над средната възраст. Уморени от промени и стрес, те се стремят към спокойствие и еднообразие. Избират по-регулирана чиновническа работа, която им дава възможност да си тръгват сравнително рано и да имат право на обедна почивка.
Изпитват голяма нужда от любов и внимание, ценят грижата за себе си, макар че умеят да се грижат и за другите. В домашните манджи на мама домошарите намират емоционален баланс. Често за тях храната е основна радост в живота, затова психолозите ги съветват да преразгледат житейските си приоритети, по-често да общуват с приятели и да опитат да пътешестват повече.

Гостоприемните

Те са сърцето на семейството и компанията. Обединяват хората със своите лакомства и с това, че да споделят храната си за тях е по-важно, отколкото да се нахранят сами.
Обичат да пазят традициите и са големи кулинари. Сякаш няма рецепта, която да не са пробвали. Затова в хладилника им винаги е пълно с вкуснотии, там царят чистота и ред.
Те до такава степен се стремят да угодят на останалите, че понякога не им остава време за самите тях. Могат да се нахранят, докато готвят, често дояждат храната на децата си. Не са малко случаите в тази група да има хора с наднормено тегло заради неправилно хранене.
Не са конфликтни, затова и останалите не се отнасят към тях с агресия и не ги оскърбяват. Те обичат да гасят споровете и конфликтите дори за сметка на интересите си. Околните са свикнали да смятат, че нямат собствено мнение, но това не е истина. Просто силното им оръжие е намирането на общ език.

Авантюристите

За тях храната е преди всичко наслада. Хранят се бавно, наслаждават се на вкуса и на откритията в областта на кулинарията. Доброто ядене прави живота на авантюриста по-пикантен.
В хладилника му винаги има разнообразие - като се започне от обикновени яйца и моркови и се стигне до сьомга, хайвер и морски дарове. Способен е да го напълни даже с модните напоследък насекоми. Като цяло умее да се храни балансирано.
Става дума за страстни и общителни натури, които умеят да се наслаждават на живота, ценят малките радости и обичат риска. Те са креативни и смели, не се нуждаят от рецепти, а в кухнята се чувстват много уверено. Всичко, което приготвят, може да се смята за кулинарно постижение.
Имат талант да превръщат най-баналните неща в нетрадиционни. Да преобръщат нещата с главата надолу, така че околните да се питат: “Как не се сетихме да направим това досега?”

Консерваторите

Пълната противоположност на авантюристите.
В хладилника им не могат да бъдат открити екзотични продукти, не обичат експериментите във вкуса. Напълно се задоволяват с пържени картофи и кебапчета. Старомодни са и много постоянни в предпочитанията си. Държат всичко да си е на точното място, не търпят нововъведения и експерименти. В живота им всичко е предначертано и върви по план - завършване на училище, университет, женитба, деца.
Този тип хора се страхуват от новото и непознатото. Според психолозите поведението им може да е реакция на преживяна тежка емоционална травма и желание животът да стане по-лек.
Диетолозите пък смятат, че е необходимо да добавят към менюто си нови полезни храни. Такъв подход ще е благоприятен както за здравето, така и за настроенията им.