Учените знаят повече за списъка какво не трябва да ядем, за да пречим за появата на рак, отколкото за точния набор от храни, които помагат срещу тежката болест.

Медицината е категорична, че трябва да ограничаваме преработените меса, солените продукти, сладкишите с бяла захар, огромните порции червено месо.
Вместо това препоръчват
да пълним 3/4 от
чинията си със
зеленчуци, плодове,
зърнени и бобови храни.

Но кои от тях застраховат от тумори? Не очаквайте скоро един-единствен общовалиден списък. Което има и положителен знак - значи много храни имат потенциал срещу болестите, за които мислим като за смъртна присъда.
Пълният преглед на хиляди изследвания върху диетата, физическата активност и теглото, анализирани от Световния фонд за изучаването на рака и Американския институт за изследване на рака, дава основание учените да препоръчват предимно неща, които можем да наберем в зеленчуковата и овощната градина. На втора линия са пълнозърнестите храни и чак след това - риба или "постно" месо.
Световните класации с конкретни зеленчуци обикновено започват с броколи. А на плодовете - с малини, къпини, боровинки. 


У нас четирима от всеки петима души вероятно се сещат първо за чесъна. За сведение на по-малобройната група те са прави. Въпреки че неприятният дъх доста подкопава авторитета на зеленчука. Същите серни съединения, излъчващи миризмата, може да попречат за образуването на канцерогенни вещества в тялото. Действат по две линии - ускоряват възстановяването на изправността на ДНК матрицата в клетките и подпомагат унищожаването на дефектни клетки със заложби да се изродят в ракови. Смята се, че е особено силен в профилактиката на рака на дебелото черво. Но има още десетки ползи - от засилване на имунната система до потеницала да побеждава бактерии, включително хеликобактер пилори - виновника за някои язви и рак на стомаха.


За най-голям ефект
скилидките
трябва да
се смачкат или
нарежат на ситно и
да престоят 15 мин

Това активира ензимите и съдържащите сяра съединения, които изпълняват основната роля срещу туморите. Има изследвания, които откриват подобен, но по-скромен ефект от лука и праза.
Броколите и близките кръстоцветни зеленчуци като бяло и червено зеле, къдраво зеле, карфиол, съдържат други силни бойци срещу рака - фитохимикалите глюкозинолати.
Доматите и останалите съдържащи ликопен зеленчуци и плодове имат потенциал за предотвратяване или намаляване на риска от рак на простатата, на гърдата, на дебелото черво, на белия дроб. Над 70 различни изследвания
убеждават в
превантивните
ефекти
на доматите


На друго основание между суперхраните срещу рак се нарежда авокадото - плодът, който на вкус определяме като зеленчук. Той е фаворит на онколозите заради уникалните си мононенаситени полезни мазнини, които са като защитна капсула за всички органи. Но се радва и на любовта на кардиолозите - увеличава добрия холестерол, намалява лошия и така предпазва стените на артериите от втвърдяване или образуване на плаки и в крайна сметка намалява риска от инсулт и инфаркт. По сходни причини в номинациите редовно присъстват суровите орехи и другите ядки, както и мазните риби като сьомга, тон, скумрия. 
Благодарение на ярките си цветове плодове като малините, боровинките и къпините, които по подражание на жаргон и у нас вече наричат
бърита, съдържат
екстремни
количества
фитохимикали,
които
засилват имунитета


Това автоматически означава, че са в състояние реално да намаляват вероятността за рак - той се появява, когато стражите на организма в лицето на имунните клетки не успеят да унищожат или ремонтират клетки, които може да се изродят в туморни. Парадоксалното е, че по друг механизъм пречат на тялото да развива свръхбдителност и бурна реакция на определени вещества, с други думи - алергия. И не на последно място фитохимикалите на бъритата пазят сърдечносъдовата система от патологични промени, намаляват риска от диабет тип 2 и болестта на Алцхаймер.
Специално място има превзелият интереса и на българина джинджифил. Както и не толкова популярните в ролята на антиракови средства от трапезата куркума и зелен чай. Антиоксидантите им възпрепятстват окислителните реакции и образуването на протеини, които провокират възпалителни процеси в клетките. Дори в малки количества тези вещества пречат на рисковите промени в ДНК - виновници за израждане на клетките.