Основната причина за развиването на диабет е натрупването на хормона амилин около клетките на задстомашната жлеза. До това откритие са стигнали учени от университета в Манчестър, съобщи "Дейли телеграф"

Учените смятат, че натрупването на хормона около клетките на задстомашната жлезa им пречи да произвеждат инсулин. Това е и в основата на появата на двата типа диабет - тип 1 (тялото няма способността да произвежда инсулин) и тип 2 (клетките не реагират на инсулин).

Инсулинът е единственият хормон в човешкото тяло, който понижава нивото на кръвната захар. При недостиг на този хормон, в организма се развива диабет, което води до увреждане на множество органи.

Откритието на учените ще даде възможност да се започне разработване на лекарство, което да спре натрупването на амилин около задстомашната жлеза. Надеждите им са до две години лекарството да е готово и да започнат клинични тествания.

Въпреки откритието си обаче, учените препоръчват хората да живеят по-здравословно, а не да чакат създаване на лекарството срещу заболяването.