Учените твърдят, че са открили причината защо някои хора страдат от аутизъм. Според ново проучване от заболяването страдат тези, които имат твърде много синапси в мозъка си - места, на които неврони се свързват и комуникират, пише „Дейли мейл“.

Учени от Колумбийския университет в Ню Йорк вярват, че излишъците от синапси са създадени заради липсата на процес, който премахва всичко излишно и обикновено се случва в началото на живота.

Откритието е огромен скок в разбирането на сложното психическо състояние и дава надежда за възможно лечение, казват изследователите. При мишки с аутистични черти, учените са успели да възстановят процеса на съкращаване на синапсите и да намалят симптомите на аутизма.

С използването на медикаменти, които обикновено се използват за потискане на имунната система на пациенти с трансплантация, учените са успели да намалят аутистичните черти в поведението на мишките.

Лекарството рапамицин има странични ефекти, които го правят неподходящо за лечението на аутизъм. Но новото откритие може да даде възможност на други терапии, които могат да намалят броя на синапсите.

Професор Джефри Либерманот Медицинкия център на Колумбийския университет, където е направено изследването, заяви:

"Това е важно откритие, което може да доведе до нова и много необходима терапевтична стратегия за аутизма".

Аутизмът обхваща широк диапазон от поведенчески разстройства, които намаляват способността на страдащите от него да общуват и да показват емоции към други хора. Смята се, че аутизмът е предизвикан от комбинация от генетични фактори, както и фактори от околната среда, които оказват влияние върху развиващия се мозък.