Сигурно много ви се иска да отслабнете, вече сте пробвали и последната диета в книгата, която ви е под ръка. Без резултат. Примирили сте се с факта, че вашето тяло просто постоянно се самосаботира. Как иначе да си обясните защо тежите повече сега, отколкото когато започнахте в началото на диетата? Истината – тялото ви не е в състояние на самосаботиране, а на самосъхранение. Точно така. Когато започнете да ограничавате калориите, вашето тяло е програмирано да смята, че навлизате в период на глад. Този инстинкт е вкоренен в нашите гени, датиращ още от далечни времена, когато набавянето на храна съвсем не е било толкова лесно, както сега е отскачането до магазина на ъгъла.

Метаболизмът - изгарянето на калории, за да се произведе енергия, е забавен, когато количеството на калориите, които приемаме, се намали. Когато гладуването (или диетата, както модерно го наричаме в наши дни) - тялото започва да складира калории под формата на телесни мазнини в очакване на следващото гладуване (диета). Резултатът? Ставате по-дебели и по-дебели с всеки опит. Така си е, диетите не работят. По-лошо, модата за обезмаслени, ниско маслени храни свършва с това, че ставаме още по-дебели и по-дебели. Това е изводът и на американското издание Barron's от 1 юли 1998 г., в статия озаглавена „Дебели и затлъстяващи” - ”Независимо от преситеността на пазара с диетични храни и здравни клубове, американците стават по-пълни”. Елиминирането на мазнините от храната предизвиква точно противоположната реакция в тялото от тази, която се е предполагало или търсило. Когато консумираме обезмаслени, ниско маслени храни, ние не очакваме от да напълняваме от тях, но точно това се случва. Повечето от обезмаслените или нискомаслените храни са силно рафинирани, калорично компактни карбохидрати. Тези храни, ако не се употребяват при отделянето на енергия при висока физическа ативност или упражнения, просто се превръщат в неприятна за гледане маса тлъстини.

Факти за лененото масло
Един изненадващ и непродполагаем герой в битката с напълняването всъщност е класифициран като мазнина. Маслото от ленено семе бързо печели всеобщо одобрение като забележителен компонент от цялостната диета за намаляване на тегло и за крепко здраве.
Днес мненията на най-добрите диетолози в САЩ, които горещо препоръчват лененото масло, са повече от добри. Някои го определят като „ основен елемент от здравословната храна”, а други твърдят, че „всяка диета или програма за отслабване, проведена без добавяне на основните хранителни съставки, намиращи се в маслото от ленено семе, е обречена на неуспех”.

Лененото масло – „Немазната мазнина”
Какво да кажем на всички, полудели от фобията „анти-мазнини”? В крайна сметка лененото масло си е вид мазнина. Но докато, чисто технически, се класифицира като такава, всъщност е анти-мазнина. Всъщност то е абсолютната противоположност на много вредни наситени мазнини. Докато наситените мазнини водят до прекалена пълнота, болести на сърдечносъдовата система, сърдечни удари и други дегенеративни болести, маслото от ленено семе предпазва и може дори да върне постигне обрат при развитие на подобни състояния. Във всички случаи, можем да мислим за маслото от ленено семе като за немазната мазнина. Вместо буквално да се опитва да заблуждава тялото ни, както се случва при ограничаването на калориите или при приемането на обезмаслени или нискомаслени храни, маслото от ленено семе работи директно с метаболизма и физиологическите процеси на тялото, което води до естествена загуба на тегло и поддържането му в оптимални граници.

Мастните киселини в маслото от ленено семе са определяни като незаменими хранителни съставки. Това означава, че тялото не може да превърне други източници на храна в есенциалните мастни киселини от маслото от ленено семе. В резултат на това вашето тяло всъщност изпитва нужда и търси тези незаменими хранителни съставки в храните, които консумирате. Ако те не присъстват в тях, тялото изпитва хранителна липса и вие продължавате да изпитвате нужда от мазни и сладки храни. Обикновено получаваме по-малко от 0.1% от незаменимите мастни киселини, намиращи се в маслото от ленено семе в нашата храна. Добавянето на масло от ленено семе към храните или прието с яденето, поражда чувство на насита (чувство на цялостност и удовлетворение, което по принцип следва след хранене). Есенциалните мазнини в маслото от ленено семе предизвикват стомаха да задържи храната за по-дълъг период от време в сравнение с храните без мазнина или с ниска масленост. Добавянето на ленено масло към храната води до постепенно освобождаване на това съединение в тънките черва. Физиологическият ефект е бавно, постепенно покачване на кръвната захар, а после продължително задържане на нивото на кръвна захар. Накрая, кръвната захар преминава в бавен и постепенен спад. Вие ще изпитате съответстващото чувство на продължителна енергичност, сила и удовлетвореност с липса на незабавни болки от глад, които следват храненето. Чистият резултат е, че се чувствате по-добре, по-дълго време заситени и в действителност сте поели по-малко калории, отколкото ако бяхте избрали диетата с храни без мазнина или с ниска масленост. Нещо повече, маслото от ленено семе се превръща в съставки, които поддържат метаболитните процеси в нашите клетки. Също като веднъж запалени пещи, клетките генерират повече топлина и изгарят повече гориво, в нашия случай, калории. Незаменимите хранителни съставки в маслото от ленено семе също така повишават консумирането на кислород на клетъчно ниво, което води до повишаване на енергията и силата и чувството за добро физическо състояние.

Общи препоръки
Изследванията в последно времето показват, че населението, особено в САЩ, страда от липса на ключови незаменими хранителни съставки, критични за идеалното здраве и оптималното тегло. Най-обичайният хранителен източник на тези незаменими хранителни съставки е прясното масло от ленено семе. Консумацията от по няколко грама дневно на масло от ленено семе би била чудесен помощник. Идеалният метод на приемане на маслото за целите на отслабване или поддържане на теглото е в отделни дози, приемани с всяко хранене. Потребителите трябва само да приемат свежи и чисти масла, за да са сигурни в хранителната сила и стойност на продукта.

Мнението на водещите диетолози в САЩ може да бъде обобщено по следния начин:
„Правилният вид и правилното количество на мазнини ще ви позволи да отслабнете без усилия и страдания, без да бъдете обсебени от мисълта за диети. Незаменимите мазнини са най-здравословният и лесен начин за достигане и поддържане на нормално тегло.”
Маслото от ленено семе:

• Намалява нуждата от мазни и сладки храни

• Увеличава скоростта на метаболизма

• Поражда чувство на насита (чувство на цялостност и удовлетворение, което по принцип следва след хранене)

• Регулира кръвната захар

• Регулира нивата на инсулин

• Увеличава консумирането на кислород

Ленено масло Barlean’s
100% студено пресовано нерафинирано и нефилтрирано, извлечено от подбрани сортове органични семена от лен, отглеждани в екологично чисти райони на Америка.
Най-продаваният Омега-3 продукт в САЩ!
Product of U.S.A.

www.barleansbg.com