Серия от случаи на рак на окото разтревожи лекарите от университетската болница "Св. Георги" в Пловдив. Само за няколко дни са приети трима мъже на възраст от 40 до 60 г. с вътреочни тумори - малигнен меланом.

"Направо се изплашихме, тъй като никога не сме имали толкова пациенти накуп с това заболяване. Годишно лекуваме по 10-15 души", коментира шефката на очната клиника проф. д-р Нели Сивкова.

Най-възрастният е претърпял хирургична интервенция, при която му е извадено 15-милиметрово образувание. Отстранено е и окото му. Същото предстои и на пациент от Първомайския регион. При третия болен туморът засега няма да бъде премахнат, тъй като не е засегнал вътреочната ябълка и се намира в орбитата на зрителния орган - изключително рядка локализация.

"Не може да се каже на какво се дължи ракът на окото. Става въпрос за комплекс от фактори - слаба имунна система, мутации на гени, замърсена околна среда", обясни проф. Сивкова. По думите й заболяването е коварно, защото липсват първоначални симптоми. Злокачественото образувание се открива едва когато започне да дава дефекти в зрителното поле и отлепва ретината. Тогава се появява зачервяване и болка.

"Туморът пръска скрити микрометастази, които не се хващат от съвременната медицинска апаратура. Те стават явни 2-3 г. след операцията, когато сме решили, че ракът е победен", уточни шефката на очната клиника. Нерядко се стигало до фатален изход заради разсейки в черния дроб.