Аронията сваля ли кръвното налягане? Може ли да се приема и от хора с ниско кръвно? Каква е полезната за общото здраве дневна доза? Татяна Ч., 53 г.
“24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани с храненето и здравословното тегло.

Можете да ги задавате на тел. 02 942 25 62
и чрез имейл [email protected]

Но, разбира се, препоръките, съветите и позициите на специалистите, които четете, се предоставят само за образователни цели.

И не трябва да се използват за медицинска помощ, диагностика или лечение - за това всеки трябва да се консултира с личния си лекар или медик със специалност. След което да изпълнява предписаните му от тях терапии и режим на живот, съобразени с конкретния случай и индивидуалното му здравословно състояние.

Д-р Людмила Емилова

След ядрената авария във Фукушима здравните власти на Япония излизат с препоръка към пострадалите хора да приемат заедно с медикаментите плодове или сокове от арония за по-бързо прочистване.

Причината е, че високото съдържание на витамин Р в комбинация с витамин С в аронията спомага за извеждането на радиоактивни вещества и тежки метали от организма. Научните среди от Япония, Франция, Германия и САЩ се занимават с удивителните качества на този плод от половин век и със сигурност в непретенциозния храст има какво още да се открие.

Доказано е, че катехините, антоцианидите и флавоноидите в аронията не може да бъдат заменени със синтетичен препарат. А освен това високото съдържание на флавоноиди отблъсква вредителите и не се налага пръскане с отровна химия.
Тази уникална полезност за модерния градски човек мога да сравня само с плодовете на черницата - друго непретенциозно и пренебрегвано здравословно чудо.

У нас десетилетни изследвания на аронията са провеждани в Медицинския университет в Пловдив и няколко болнични клиники. Резултатите показват изключително високи нива на витамин Р в сравнение с всички плодове, консумирани у нас. Той е комплексен водоразтворим биофлавоноид (съдържа рутин, цитрен, катехини и др.) За рутина е известно, че се съдържа в значително количество и в елдата (наричана и гречка). Традиционната за Русия елдена каша се посочва като причина там сърдечносъдовите заболявания да са по-рядко срещани. Витамин Р спомага за по-добро и пълноценно усвояване на витамин С и така подобрява състоянието на съединителната тъкан и може да съхрани сърцето и мозъка от капилярни кръвоизливи.

Поддържайки висока еластичност и нормална пропускливост на стените на кръвоносните съдове, Р-активните вещества снижават артериалното налягане и чистят вътрешните стени на съдовете от атеросклеротични плаки. Ползата за хипертониците е, че кръвното се нормализира. Аронията не влияе върху тонуса на артериите. Тя може да се консумира и от хора с обичайно по-ниско кръвно без риск да го снижи още повече. Разбира се, важна е дозата, и тя се определя под стриктен лекарски контрол и според всеки индивидуален случай. Обичайната препоръка е да се приема по 30-50 мл пресен сок от арония до три пъти дневно.

Сушените плодчета имат голяма трайност и са много вкусни. Полезни са за всички, чийто ден минава пред компютъра и с непрекъснато включено мобилно устройство. Ефектът ще е още по-голям, ако намерим време и място и сами си засадим арония. Положителните емоции ще укрепят настроението ни и ще ни дарят още здраве от природата.

Д-р Георги Гайдурков

Чистокръвна американка по произход, през XIX и XX век аронията постепенно завладява и Стария свят. В недалечното минало е разпространена в промишлени количества по територията на бившия Съветски съюз, а в последните десетилетия е здравословен хит и на нашия пазар.

Изучавайки полезните й качества, днес знаем, че не без основание тя е заела едно от челните места в пъстрия калейдоскоп на модната бери вълна (от английското berry, използвано за дребните, подобни на зрънца плодчета с наситени цветове).
На какво се дължи излизането на аронията на предни позиции?

Поглеждайки към почти черно оцветените плодчета на тъмната арония (Aronia melanocarpa), редовният читател на рубриката “Сила за живот” със сигурност вече може да се досети за част от отговора. Много пъти е коментиран фактът, че колкото по-тъмно е оцветен един плод, толкова по-богат е той на една голяма група биоактивни вещества, наречени полифеноли. Тяхната основна биологична функция е предпазване на растението от окислително разрушаване. Но тъкмо поради това този, който ги изяде, се сдобива с антиоксидантни качества - свободните радикали, образувани в обмяната, не могат да атакуват и разрушат клетъчните мембрани и органели.

И ако животът е форма на горене, т.е. окисление, по този начин ние забавяме изгарянето и остаряваме по-бавно.

Като хранителен състав аронията преповтаря общите характеристики на повечето плодове: съдържа витамини - С, К, Е, част от групата В; флавоноиди (лутеин, ксантини, каротин); хлорогенова киселина; минерали – калий, калций, магнезий, желязо и в по-голямо количество йод.

Наличието на захари с нисък гликемичен индекс като фруктоза и сорбоза позволява аронията да е препоръчителна и за диабетици.

Но както може да се предполага, аронията има още нещо особено и специфично, което я прави уникална и стои в основата на нейните целебни качества. Тя има едно от най-високите съдържания сред всички други плодове на рутин, или т.нар. витамин Р (20 пъти повече от ябълката например). Основното свойство на това вещество е укрепване на капилярните мембрани. Както е известно, всички наши клетки се хранят от най-малките разклонения на артериите - тънки като косъм и затова наречени капиляри. Когато те са здрави, не запушени и с нормална пропускливост, здрави сме и ние. И обратно, при нарушена пропускливост и възпаление, нашите клетки са недохранени и постепенно атрофират.

Може да се каже, че ние сме толкова млади или стари, толкова здрави или болни, колкото здрави или разрушени са нашите капиляри. Тъкмо с това капиляроукрепващо, противовъзпалително и антисклеротично действие на рутина е свързан и хипотензивния (понижаващ кръвното налягане) ефект на аронията. Намалява също и вътреочното налягане (при глаукома). Ако страдате от ниско кръвно, няма противопоказания, защото, подобрявайки микроциркулацията, тъмните плодчета всъщност нормализират кръвната динамика.

Рутинът подобрява усвояването на витамин С, който също е много необходим за здравината на съдовете и на цялата съединителна тъкан, за еластичността на кожата, за подвижността на ставите и сухожилията. Бори се с венозния застой особено при разширени вени, подобрява образуването на еритроцити , а оттам - и тъканното дишане. Свързва и изнася от тялото тежки метали - олово, кадмий, живак и др.

Препоръчителната дневна доза арония е 2 пъти по 2 супени лъжици (шепа), за предпочитане прясна или сушена след предварително накисване. Консервира се и чрез замразяване. Ако се ползва като сок, четете етикета и се убедете, че не съдържа сулфити като консервант.

Д-р Митко Ригов

Aronia melanocarpa, както е научното име на аронията, идва от Северна Америка - още древните жители на този континент са знаели за положителните ефекти на растението върху здравето, а в Европа навлиза преди век. Разпространени са 15 сорта. Плодовете на аронията на външен вид наподобяват боровинка, но се различават от нея по вкус - те са по-кисели.

В Русия аронията се използва в медицинската сфера от близо 50 г., в последно време и у нас все по-често се дискутират лечебните й свойства.
Аронията е не само добър източник на витамините А, С, Е, К и от група В, а също на минералите калций, магнезий, калий, цинк и желязо. Впечатляващо високо е съдържанието на полифеноли във формата на флавоноиди и антоциани.

Полифенолите са силни антиоксиданти, а плодът на аронията ги съдържа във високи дози. Затова се предполага, че този плод има многоброини положителни ефекти върху човешкия организъм. Флавоноидите, които се намират предимно във външната обвивка на плода, отпускат стената на кръвоносните съдове и подобряват движението на кръвта. Тези свойства допринасят благоприятно за регулация на кръвното налягане и за функцията на сърдечносъдовата система като цяло. Високото съдържание на антоциани е отговорно не само за наситения цвят на плодовете, те пречат на образуването на тромби и имат противовъзпалително действие. Също така благоприятстват чернодробната функция. Има данни, че подобряват хемопоезата и имат добро влияние при анемични състояния.
Един от най-добрите ефекти на аронията - от прясно изцедения сок и отварата (чая), е понижаването на кръвното налягане.

Механизмите за реализирането на този ефект са няколко:
-Поради високото съдържание на витамин Р се подобрява еластичността и укрепват стените на малките и големите кръвоносни съдове.
-Аронията има съдоразширяващо действие, което подобрява циркулацията на кръвта в тялото и достъпа до отделните органи и тъкани.

-Съдържанието на пектин и други те биологично активни съставки - флаваноидите, съдейства за подобряване на мастната обмяна и нивото на нископлътния и общ холестерол, което пряко и опосредствано оказва влияние върху тонуса на кръвоносните съдове, невро-хуморалната регулация и като резултат нивото на кръвното налягане.
-Подобрява алкално-киселинното равновесие и водно-солевия баланс - има известен диуретичен ефект.

Как може да се ползва аронията при високо кръвно налягане?
Сок от арония - 2-3 супени лъжици 3 пъти дневно 30 мин преди хранене.
Чай от арония - 1/4 до 1/2 чаена чаша чай, приготвен, като 1 супена лъжица плодове се варят 3-4 минути и след това се оставят настрана за 1 час. Настойката се приема 30 минути преди хранене 3 пъти дневно.
(Ако не се използва от диабетици и хора със затлъстяване, към сока и чая може и по 1 чаена лъжичка мед.)

Пресни плодове - 15-20 плодчета 3 пъти преди хранене. Ако плодовете са сушени - 8-10 плодчета. Може да се съчетават - прием на 50-100 мл чай (или 1-2 с.л. сок) с 10-12 пресни плодчета 3 пъти на ден.

Дискутира се също, че плодовете на аронията имат и антиканцерогенни, антимикробни, антивирусни и антиалергични свойства. Определено има много добри адаптогенни качества и е подходяща при стрес, нервно напрежение, по време и след химио- и лъчетерапия, за възстановяване при някои заболявания.
Разбира се, предвид всичко това аронията може да бъде често използвана в ежедневното хранене особено при хора с хипертония.

При приема трябва да се вземат под внимание индивидуалната поносимост и здравословното състояние.

Не се препоръчва повишена консумация особено на прясно изцедени сокове или прием на повече от 10-12 плодчета при хипотонични състояния, стомашно-чревни проблеми - язвена болест, запек; при тромбофилии (състояния на нарушение на съсирването на кръвта), прием на антикоагуланти и др. При тези здравословни проблеми се изисква консултация с лекуващия лекар!

Освен посочените продукти може да се приготвят и компоти, сладка, конфитюри, плодови концентрати, при които обаче допълнително се добавя захар и се намалява биологичната стойност на плода.