Насоките за ограничаване на въглехидратите не се отнасят за захарите в пресните плодове и зеленчуци, както и естествено съдържащите се в млякото
Световната здравна организация излезе с нова препоръка: намалете захарта до 25 грама на ден, ако искате по-дълго да сте здрави. Това е два пъти по-малко от последната норма от 2003 г., когато беше предишната редакция - също за ограничаване. Новото число
отговаря на 5%
от тавана на
препоръчителните
2000 калории
на ден.
Първата реакция на повечето хора е, че това не ги засяга. Защото сипват само по 1-2 пакетче в кафето си 3-4 пъти за деня. Нищо работа, с други думи, къде ги търси СЗО.
Ако не ядат сладкиши, захарни изделия, шоколад, сладолед, сладка, компот, подсладени напитки, може и да са прави. Въпреки че захар има в почти всички храни, които купуваме, дори в кетчупа. А във въпросната норма трябва да се вместим заедно със скритите в храните добавени въглехидрати. Директната е лесна за сумиране - пакетчето захар за топли напитки е 4 грама, а в практически мерки - приблизително 1 равна супена лъжица или 1 чаена с връхче.
Има и много хора, които мислят, че лъжицата събира 20-25 грама и в този случай СЗО поставя нереалистична цел, или ако става дума за 6 лъжици по 25 грама - 150, са много под нормата. Ако са пристрастени към сладкото, не е изключено да приближават това количество.
С цялата условност на статистиката за средната консумация у нас последните данни сочат, че за година
българинът
изяжда по 7,7 кг
чиста захар
(по 20 г на ден).
Дотук - добре, но
това не е всичко
Към сметката трябва да се добавят и храните, които съдържат между 19 и 88% добавена захар. На човек за година се падат по 61 литра безалкохолни (167 мл на ден), 11 кг компот (30 г на ден), 6 кг сладкарски изделия от брашно (16 г на ден, което е два пъти повече в сравнени с 1999 г.)5 литра сиропи и нектари (14 мл на ден), 1,6 кг захарни изделия (5 г на ден), 1,4 кг шоколадови изделия (4 г на ден), 1 кг сладки и конфитюри (3 г на ден). Дори да не включим безобидни източници на захар като кетчупа (18% въглехидрати, част от тях добавени), пак
на ден се добавят
поне 240 г храни
с много захар
Според диетолозите особен риск са енергийните напитки, в които захарта е повече, отколкото в останалите безалкохолни. В една енергийна напитка захарта може да достигне 25 г - цялата дневна доза, отделно там има и други съставки, които педиатрите не харесват. А според тях българските деца се нареждат в първата тройка по консумация на енергийни напитки в Евросъюза.
Защо СЗО ревизира препоръката за сладкото?
Традиционната
захар, добавената
фруктоза
и другите
допълнително
сложени захари
са неизменна мишена на здравните институции по няколко причини. Те са изцяло празни калории - много като енергия и нула като хранителна стойност. Основен виновник са за епидемията от затлъстяване, което вече обхваща и децата. От възрастните всеки втори е с наднормено тегло. Ав тази графа през последните 2 г. вече влизат и 1/3 от тръгващите в първи клас.
Излишните килограми са сред факторите за т.нар.
метаболитен
синдром -
натрупване
на мазнини в
коремната област,
високо кръвно,
инсулинова
резистентност
и свързания с нея риск от диабет.
Кариесите също са пряко свързани с изкуствено подсладените храни. А България е сред държавите, в които броят на учениците е равен на броя извадени постоянни зъби в тази възраст.
Тревогата на диетолозите расте и по още една причина - увеличаването на консумацията на сладки неща е за сметка на намаляване на истинските пълноценни храни. Това залага дефицити на жизненоважни витамини и микроелементи.
Прекаляването с готови лакомства и сладки напитки според повечето диетолози е пристрастяващо. Зад него стои и чисто физиологичен процес - директите рафинирани захари рязко увеличават кръвната захар, но много бързо нивото й пада и мозъкът получава фалшив сигнал за глад. Но обикновено не за салати, а отново за лакомствата и напитки с празни калории.
Вече има солидни доказателства, че ограничаването на приема на свободни захари под 10%, най-добре около 5% от общия прием на енергия, намалява риска от наднормено тегло, затлъстяване и кариес. Според проучване на СЗО в Европа средното за възрастен човек в Унгария и Норвегия е 7-8% и стига 16-17% в Обединеното кралство и Испания. Приемът е много по-висок
сред децата -
варират от 12%
в държави като
Дания, Словения
и Швеция, до 25%
в Португалия
Видима разлика в световната статистика има и между градското и селското население. Урбанизираният човек яде повече храни с добавени захари, каза при обявяването на новите препоръки д-р Франческо Бранка, шеф на екипа на СЗО по храните.
По данни от последните изследвания у нас, цитирани на международния форум по хранене през есента в София, всяко пето дете в училищна възраст яде повече от един път дневно кекс, торта, баклава или друг сладкарски продукт.
Всяко трето
пие по една
сладка напитка
всеки ден
Това е част от обясненията за увеличаващото се детско затлъстяване и подрастващи с извадени постоянни зъби у нас.
Експертите на световната организация цитират данни за рязкото намаляване на кариесите при ограничването на захарта в условията на недоимък. В държавите с най-висока консумация на захар в навечерието на Втората световна война е била
към 15 кг на
човек годишно,
а през 1946-а
- едва 0,2 кг
На намаляването на захарта се възлага надежда да спомогне за овладяването на епидемията от затлъстяване и непрекъснато увеличаващ се брой диабетици.
Насоките на СЗО за ограничаване на въглехидратите не се отнасят за захарите в пресните плодове и зеленчуци, както и естествено съдържащите се в млякото.
Коментари