Насоките за ограничаване на въглехидратите не се отнасят за захарите в пресните плодове и зеленчуци, както и естествено съдържащите се в млякото

Световната здравна организация излезе с нова препоръка: намалете захарта до 25 грама на ден, ако искате по-дълго да сте здрави. Това е два пъти по-малко от последната норма от 2003 г., когато беше предишната редакция - също за ограничаване. Новото число

отговаря на 5%

от тавана на

препоръчителните

2000 калории

на ден.

Първата реакция на повечето хора е, че това не ги засяга. Защото сипват само по 1-2 пакетче в кафето си 3-4 пъти за деня. Нищо работа, с други думи, къде ги търси СЗО.

Ако не ядат сладкиши, захарни изделия, шоколад, сладолед, сладка, компот, подсладени напитки, може и да са прави. Въпреки че захар има в почти всички храни, които купуваме, дори в кетчупа. А във въпросната норма трябва да се вместим заедно със скритите в храните добавени въглехидрати. Директната е лесна за сумиране - пакетчето захар за топли напитки е 4 грама, а в практически мерки - приблизително 1 равна супена лъжица или 1 чаена с връхче.

Има и много хора, които мислят, че лъжицата събира 20-25 грама и в този случай СЗО поставя нереалистична цел, или ако става дума за 6 лъжици по 25 грама - 150, са много под нормата. Ако са пристрастени към сладкото, не е изключено да приближават това количество.

С цялата условност на статистиката за средната консумация у нас последните данни сочат, че за година

българинът

изяжда по 7,7 кг

чиста захар

(по 20 г на ден).

Дотук - добре, но

това не е всичко

Към сметката трябва да се добавят и храните, които съдържат между 19 и 88% добавена захар. На човек за година се падат по 61 литра безалкохолни (167 мл на ден), 11 кг компот (30 г на ден), 6 кг сладкарски изделия от брашно (16 г на ден, което е два пъти повече в сравнени с 1999 г.)5 литра сиропи и нектари (14 мл на ден), 1,6 кг захарни изделия (5 г на ден), 1,4 кг шоколадови изделия (4 г на ден), 1 кг сладки и конфитюри (3 г на ден). Дори да не включим безобидни източници на захар като кетчупа (18% въглехидрати, част от тях добавени), пак

на ден се добавят

поне 240 г храни

с много захар

Според диетолозите особен риск са енергийните напитки, в които захарта е повече, отколкото в останалите безалкохолни. В една енергийна напитка захарта може да достигне 25 г - цялата дневна доза, отделно там има и други съставки, които педиатрите не харесват. А според тях българските деца се нареждат в първата тройка по консумация на енергийни напитки в Евросъюза.

Защо СЗО ревизира препоръката за сладкото?

Традиционната

захар, добавената

фруктоза

и другите

допълнително

сложени захари

са неизменна мишена на здравните институции по няколко причини. Те са изцяло празни калории - много като енергия и нула като хранителна стойност. Основен виновник са за епидемията от затлъстяване, което вече обхваща и децата. От възрастните всеки втори е с наднормено тегло. Ав тази графа през последните 2 г. вече влизат и 1/3 от тръгващите в първи клас.

Излишните килограми са сред факторите за т.нар.

метаболитен

синдром -

натрупване

на мазнини в

коремната област,

високо кръвно,

инсулинова

резистентност

и свързания с нея риск от диабет.

Кариесите също са пряко свързани с изкуствено подсладените храни. А България е сред държавите, в които броят на учениците е равен на броя извадени постоянни зъби в тази възраст.

Тревогата на диетолозите расте и по още една причина - увеличаването на консумацията на сладки неща е за сметка на намаляване на истинските пълноценни храни. Това залага дефицити на жизненоважни витамини и микроелементи.

Прекаляването с готови лакомства и сладки напитки според повечето диетолози е пристрастяващо. Зад него стои и чисто физиологичен процес - директите рафинирани захари рязко увеличават кръвната захар, но много бързо нивото й пада и мозъкът получава фалшив сигнал за глад. Но обикновено не за салати, а отново за лакомствата и напитки с празни калории.

Вече има солидни доказателства, че ограничаването на приема на свободни захари под 10%, най-добре около 5% от общия прием на енергия, намалява риска от наднормено тегло, затлъстяване и кариес. Според проучване на СЗО в Европа средното за възрастен човек в Унгария и Норвегия е 7-8% и стига 16-17% в Обединеното кралство и Испания. Приемът е много по-висок

сред децата -

варират от 12%

в държави като

Дания, Словения

и Швеция, до 25%

в Португалия

Видима разлика в световната статистика има и между градското и селското население. Урбанизираният човек яде повече храни с добавени захари, каза при обявяването на новите препоръки д-р Франческо Бранка, шеф на екипа на СЗО по храните.

По данни от последните изследвания у нас, цитирани на международния форум по хранене през есента в София, всяко пето дете в училищна възраст яде повече от един път дневно кекс, торта, баклава или друг сладкарски продукт.

Всяко трето

пие по една

сладка напитка

всеки ден

Това е част от обясненията за увеличаващото се детско затлъстяване и подрастващи с извадени постоянни зъби у нас.

Експертите на световната организация цитират данни за рязкото намаляване на кариесите при ограничването на захарта в условията на недоимък. В държавите с най-висока консумация на захар в навечерието на Втората световна война е била

към 15 кг на

човек годишно,

а през 1946-а

- едва 0,2 кг

На намаляването на захарта се възлага надежда да спомогне за овладяването на епидемията от затлъстяване и непрекъснато увеличаващ се брой диабетици.

Насоките на СЗО за ограничаване на въглехидратите не се отнасят за захарите в пресните плодове и зеленчуци, както и естествено съдържащите се в млякото.