Много митове и предразсъдъци витаят около ролята на мазнините при постигане на контрол върху теглото и отслабването, да не говорим за ролята им при поддържане на оптимално здраве.

Вярванията на повечето от нас по отношение на тази важна част от храненето до голяма степен са формирани от индустрията и от медиите. Накарани сме да вярваме, че наситените мазнини са нездравословни, а полиненаситените мазнини (под формата на комерсиализирани масла от магазините) и маргарините, са здравословни. Въпреки, че прекомерното приемане на наситени мазнини се свързва с дегенеративно заболяване, напоследък се смята, че ролята им всъщност не е толкова сериозна в това отношение.

С продължаването на покачването на смъртността, приписвана на мазнините, прегледът на литературата от 1909 година до наши дни разкрива намалена консумация на наситени мазнини на глава от населението едновременно с драстично повишаване на консумацията на изменените (хидрогенирани, комерсиализирани) мазнини и масла.

Изглежда сякаш всъщност сме били мамени. Макар че съществуват значителни научни доказателства, които засвидетелстват нездравословната природа на рафинираните мазнини и масла, точно онези мазнини, които отговарят за защитата на нашето здраве, са най-безсилни на пазара, задвижван от силното консуматорско търсене и огромните комерсиални печалби.

Американското дружество за ракови заболявания и Американската здравна асоциация сега препоръчват диета, в която по малко от 30% от калориите са от мазнини. По-благоразумен подход според много прогресивно мислещи диетолози би се състоял от не повече от 20% мазнини с внимателно подбиране на вида на консумираните мазнини. В действителност, нерафинираните студено пресовани масла, с високо съдържание на есенциални мастни киселини, които се намират в изобилие в ленените семена и поречовите масла, се смятат за ценни за контрола на теглото, загубата на тегло и множество здравословни проблеми.

В тази връзка, известният учен д-р Доналд Рубин описва съвременното състояние на недостиг в модерните общества. Неговото изследване разкрива, че американците консумират едва 20% от есенциалните мастни киселини необходими за оптимално здраве. Поради това доста голям брой хора може би по-скоро се нуждаят от храни, богати на мазнини. Но на правилните от тях.

Вероятно нашите тела се опитват да се доберат до всички важни есенциални мазнини. За съжаление, по-често от необходимото, посягаме към наситените мазнини, рафинирани мазнини и масла и продукти, които ги съдържат.

Нездравословните мазнини се съревновават с есенциалните мазнини (Омега-3 и Омега-6) за метаболитното усвояване и при изграждане на клетъчните мембрани, като по този начин изострят дефицита на есенциалните. Онези, които започват програми за контрола на вида, количеството и качеството на консумираните мазнини, докладват за липса на жажда за нездравословни, заредени с мазнини и захари хранителни съставки. Поради факта, че всички мастни киселини, необходими за оптималното здраве, могат да бъдат метаболизирани от есенциалните мастни киселини, голям процент от препоръчаните 20% калории, консумирани под формата на мазнини, могат да се приемат именно под тази форма – Омега-3 и 6.

Други характерни свойства, приписвани на консумацията и контрола на теглото посредством есенциалните мастни киселини, включват термогенеза и повишена консумация на кислород на клетъчно ниво. Термогенезата е резултатът от активизираната кафява мастна тъкан. Тези специализирани мастни клетки, които съставляват грубо 10% от общите мазнини в тялото, са в състояние да изгарят приблизително една четвърт от консумираните калории. Напредъкът дойде, когато беше открито, че гама-линоленовата киселина (GLA), специална мастна хранителна съставка, активира кафявата мазнина.

Съвсем елементарно, повишена консумация на кислород се получава, когато клетките ни използват много повече от него. Това активизира ускореното производство на клетъчно енергийния катализатор аденозин трифосфат (ATP). ATP е важен, защото е необходим, за да предостави енергията за цялата работа, която тялото трябва да извърши. Поради тези и други причини, състезателите са включили есенциални мастни киселини в своите диети, за да спомогнат за спортното им представяне. Водачите на шейни с кучешки впряг в Аляска са добавили масло от ленено семе към диетите на техните кучета поради същата причина. Повишеното производство на енергия се свързва с ускорено изгаряне на калориите.

В търсенето на диетична добавка от есенциални мастни киселини трябва да се набляга на проверени органични масла от ленено и поречово семе. В тази връзка, компанията Barlean’s е поставила производствени стандарти с неоспорими качества и изключителна технология на обработка, за да се изключат увреждащите светлина, топлина и кислород. Вниманието, което в Barlean’s се обръща на детайлите, е спечелило подкрепата на много водещи лица в сферата на здравеопазването и храненето.

Ленено масло Barlean’s

100% студено пресовано нерафинирано и нефилтрирано, извлечено от подбрани сортове органични семена от лен, отглеждани в екологично чисти райони на Америка.

Най-продаваният Омега-3 продукт в САЩ!

Product of U.S.A.