Може да се заразите от грип и през очите, не пипайте лицето си

Пандемичният грип дойде, доказахме го в Националната референтна лаборатори 17-и декември излезе положителен тест при едно дете. Това каза по Нова тв проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Центъра по заразни и паразитни болести. Ще му мине, заяви той за детето. Този грип не е кой знае колко по-различен от другите.

В момента една повишена заболеваемост има около Враца, в област Хасково има тежко болни, но нямаме доказателство за много грипни вируси.

Много е вероятно от Враца да се окаже другия тип вирус - H3N2, днес трябва да се потвърди, а този, който е доказан сигурно при детето от София е така наречения пандемичен грип. Грипът, за който преди години ни уплашиха, че е много страшен, а не се оказа така.

Има разлика в разпространението. Миналата година беше H3N2, а сега максималния щам тази година е „Швейцария“. Той се развива по-бавно, но епидемията трае по-дълго време. Ако е европейският грип и епидемията започне през януари, ще ни държи до април, ако започне и се развие пандемичният , за кратко време обхваща много хора, много болници, много области и за медец и половина изчезва.

Европейският грип е опасен за хора с хронични заболявания, много е опасен за децата. Затова в САЩ препоръчват бебетата над 6 месеца бебетата да се имунизират, у нас още не е възприето, заяви професорът.

Възможно е да се развият и двата щама. Миналата година в цялатата страна беше европейският, но в една област – Хасковска, през цялата година беше пандемичният.
В Европа в момента няма епидемична обстановка, забавиха се нещата, може би заради топлото време. Когато хората проветряват, и когато не се събират в тесни помещения, и когато в градския транспорт са отворени прозорците, грипът забавя. Когато има много ваканции, много празници по 4 дни, се забавя развитието на грипната епидемия.

Най-много трябва да се пазят бременните. Трябва или да се ваксинират, или да се пазят от контакти с болни. Да се пазят възрастните с хронични заболявания. Важното е да ползвате дезинфекционни кърпички, да си покриваме носа, когато някой кашля и киха срещу нас, задължително да мием често ръцете си. И през очите можеш да се заразиш с грип. Затова българинът трябва да се отучи да си пипа лицето. Задължително в някои държави учат лекарите още от студенти с ръцете, с които работиш, да не си пипаш лицето. Пипайки си очите, носа, уста, рискът за заразяване е много голям, съветва Кантарджиев.

Няма да казваме деня и часа на грипната епидемия, но мисля, че ще е края на януари.
Трябва да се знае, че ваксината действа 21 дни след като е поставена. Ако някой толкова е уплашен и иска да се ваксинира, да го направи, но да го направи сега. Януари ако го направи, няма да е ефективно, защото през януари очакваме циркулации на вируса.