Влизаме в сезона на грипа. Това каза в сутрешния блок на БНТ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Последното раздвижване, което наблюдаваме, е в Холандия и в Швеция, но никъде в Европа нямаме начало на отчетлива грипна вълна. Малко закъснява сезонът на грипа тази година, но постепенно идва, добави той и прогнозира, че това ще се случи в края на януари.

При грипна епидемия в 99% от случаите става въпрос само за един щам – все още е рано да се каже дали това ще бъде щамът "Швейцария" или щамът "Калифорния".

Ако щамът е "Швейцария" болестта протича нормално, без някакви особени усложнения. Щамът "Калифорния" пък засяга предимно хората в активна възраст, обясни д-р Кунчев.

По думите му обикновено грипната вълна идва от Западната част на Европа, но в момента има развитие на такава вълна и в района на Иран. Държавният здравен инспектор уточни, че не е изключено вирусът да дойде и от там.

Д-р Ангел Кунчев каза, че на човешкия организъм са необходими три седмици, за да изгради имунитет срещу вируса. Той препоръча хората над 60-65 г. задължително да се имунизират, както и децата. Иначе, всеки здрав организъм е в състояние да се справи с грипа, каза още главният държавен здравен инспектор.