Захарният диабет за съжаление се среща все по-често. Причина за развитие на заболяването може да бъде не само нервно-психическото натоварване и стреса, но и прекарани инфекциозни заболявания. При него панкреасът изработва недостатъчно количество инсулин, който трябва да преработи глюкозата и тя се натрупва в кръвта, предизвиквайки маса проблеми. Съществуват две форми на диабет: инсулинозависима и инсулинонезависима. И при двете форми наред с медикаментозното лечение може да се прилага и фитотерапия. Билки могат да се прилагат едва когато се нормализират стойностите на кръвната захар и то като допълващо лечение. Инсулинът в никакъв случай не трябва да се прекъсва.

Препоръчва се следната рецепта: 80 г глухарче, по 60 г жаблек, коприва, черна боровинка, бяла черница и бобови шушулки, 50 г малина, по 40 г шипиче и жълт кантарион се смесват. От сместа се вземат 2 с.л. и се заливат с 600 мл вода. Варят се 5 мин. Прецежда се и се пият по 150 мл преди хранене 3 пъти на ден. Курсът на лечение продължава 3 месеца. Прави се пауза от 3 седмици и може да се повтори. Периодично се контролира кръвната захар.

Диабетът е коварно заболяване поради усложненията които може да доведе. Такива са нефропатията (увреждане на бъбреците) и катаракта. За да се избегнат тези усложнения могат да помогнат растенията, които съдържат лектини - вещества регулиращи обмяната на въглехидрати и белтъци и понижаващи нивото на кръвната захар. Те се намират в бялата акация, в плодовете и цветовете на бъза, в бобените шушулки. Последните отдавна се препоръчват от народната медицина.

15 г смляни шушулки се заливат с 200 мл кипяща вода и се варят 10 мин на слаб огън. Оставя се да изстине и се прецежда. Пие се по  с.л. 3 пъти на ден. Полезно е и при панкреатит.