Живителната вода

Дехидратация на организма

Намаленото съдържание на вода в организма е свързано с опасност за живота

Дехидратацията е патологично състояние, при което е намалено съдържанието на вода в организма. Един напълно здрав човек губи живота си, ако остане без вода за 7-10 дни, а при суха и гореща атмосфера за 3-5 дни.

Най-често дехидратиране на организма се получава при диария. Останаите причини са: хранително натравяне, упорито повръщане, стеноза на пилора, токсикоза на бременността, полиурия (при диабет), заболявания на бъбреците, хипервитаминоза с витамин Д, хиперпаратиреоза, болест на Адисон, прием на диуретици.  

Дехидратиране може да настъпи при обилно потене и изпаряване на вода с издишването на въздуха, което е типично при прегряване на организма, сепсис, тежки инфекциозни заболявания, висока температура. Обезводняване се наблюдава и при остра кръвозагуба, загуба на плазма при сериозни изгаряния

Дефицит на телесни течности може да се появи и при хора с емоционални разстройства, заради гладуване и недостатъчен прием на вода. Проблемът се среща при безпомощни болни, възрастни и деца, за които не се полагат адекватни грижи. Съществуват и психогенни заболявания, при които болните губят усещането за жажда.
Рискът от дехидратиране на детския организъм е много по-висок, тъй като тъканите в детското тяло съдържа повече течности, отколкото на възрастните, а същевременно водно-солевият обмен е несъвършен.

Признаци на обезводняване на организма : понижаване на теглото с повече от 5 %, суха и напукана кожа, поява на бръчки на лицето, заострят се чертите му; ниско артериално налягане.

Профилактиката се състои в предпазване и ефективно лечение на заболяванията, съпроводени със загуба на вода и ограничено ползване на диуретици. Работещите при висока температура трябва да пият леко осолена вода. Създават се благоприятни условия на болните на постелен режим за прием на достатъчно количество течности.