За хипертонията сме чели и слушали много. От всякъде ни залива информация за лекарства и народни рецепти как да се справите с този проблем. Ами ако кръвното ви е ниско? Проблемът с ниското кръвно е пренебрегван, но никак не е маловажен.

Симптоми за ниско кръвно са чувство за слабост, сърцебиене, задъхване при физическо натоварване, раздразнителност, “звездички” пред очите, притъмняване, разсеяност, влошаване на паметта, студени крайници, световъртеж, главоболие, а понякога може да се стигне и до припадане.

Разбира се при подобни състояния първо трябва да се обърнете към лекар. Но какво да правим за в бъдеще?

Кафето е добро решение

Добър вариант, за да подобрите самочувствието си, е да изпиете чаша силно кафе. Ефектът е повишаване на артериалното налягане още през първия час, а въздействието върху организма продължава около 3 часа. Не забравяйте обаче, че с кафето не трябва да се прекалява.

Чаят също е вариант

Чаша силен черен чай ще ви помогне не по-малко от кафето. Чаят съдържа кофеин, който стимулира сърдечната дейност, действа възбуждащо на кората на главния мозък и като резултат действа съдоразширяващо, кръвоснабдяването се подобрява и мозъкът се обогатява на кислород.

Добрият чай помага да се избавите от главоболието и чувството за умора.

Трябва да се знае обаче, че и с чая не трябва да се прекалява. Голямото количество чай може да доведе до изтощаване на организма, да провокира сърцебиене, треперене на ръцете, нарушаване на съня и много други нежелани последствия.

За повишаване на кръвното може да използвате и зелен чай. При него съдържанието на кофеин е четири пъти повече от колкото при кафето, но за разлика от черния чай ефектът е по-кратък.

Каркаде. Битува мнението, че горещата напитка повишава кръвното налягане, а студената го понижава. Ето защо студеният чай може да се пие както от хипотоници за поддържане на кръвното стабилно, така и от хора с високо кръвно, за да го снижават без лекарства.

За лечението на хипотония трябва да се обърне внимание и на правилното хранене. Наблегнете на храни с високо съдържание на витамин А и С. Полезно е да ядете телешки дроб, яйца и масло. За повишаване на налягането е добре да се храните с пушени и пикантни храни, тлъста риба и червени меса, сладолед и др.

Естествено природно средство е цвеклото. Сокът от цвекло стабилизира показателите на кръвното. Заради съдържанието на естествени захари, само със 100 мл сок два пъти на ден, ще се подобри самочувствието ви и състоянието бързо ще се уравновеси.

Водата и солта са помощници

Малцина знает, че за повишаването на артериалното налягане помага и обикновената вода.

За ободряване помагат и контрастните душове: редувайте гореща и студена вода, като винаги завършвайте със студен душ.

Солта също е ефективен продукт при повишаване на кръвното налягане. За утоляване на жаждата след солени храни, човек пие много течности, увеличава се обемът на кръвта и кръвното се стабилизира. Но не трябва и да се прекалява със солта - прекомерното й количество в организма може да провокира сериозни здравословни проблеми.