Тези малки труженици често работят при екстремални условия. Как да ги запазим здрави?

Всеки от нас живее по свои правила, има собствени вредни или полезни навици, любима храна или напитка. И организмът е длъжен да се приспособи към нашия начин на живот, преди всичко - черният дроб и бъбреците.

Бъбреците пречистват кръвта и задържат вредните вещества, които попадат в организма (през тях преминават 1000 л. кръв за едно денонощие). Но те са и много уязвими и трябва да се пазят.

Податливи са, когато попаднат под ударите на силни лекарства (например антибиотици, взети без лекарско предписание).

Не допускайте простудяване на бъбреците. Това води до възпалителни процеси. Пазете се от травми в областта на бъбреците.

За доброто състояние на бъбреците от значение е правилното хранене и физическо натоварване. За да имате здрави бъбреци спазвайте правилото за “златната” среда. Старайте се да водите здравословен начин на живот, умерено физическо натоварване. Бъдете повече на чист въздух, движете се. Ако се занимавате с фитнес, то натоварването трябва да се увеличава постепенно.

Яжте повече плодове и зеленчуци. Бъбреците обичат моркови, магданоз, спанак, тиква, диня, пъпеши, ябълки, круши, грозде.

И тъй като те са естествен филтър на организма е необходимо редовно да се “промиват” (1,5 - 2 л. вода на ден). Ако това не става, се получават първоначално пясък, а после и камъни, което води до сериозни проблеми.