Макар че аптеките са препълнени с медикаменти за повишаване на имунитета, народната медицина не губят своята популярност. И това е съвсем разбираемо - природните препарати по нищо не отстъпват на синтетичните, лесно достъпни са и помагат при лечението на различни заболявания.

Народната медицина векове наред е създавала рецепти за повишаване на имунитета. Те са се предавали от поколение на поколение. Някои от тях искаме да споделим с вас:

2 суп. лъжици листа от орех се заливат с 0,5 л. вряла вода и се оставя в термус през нощта. Пие се по четвърт водна часа на ден. По-простата рецепта е всеки ден да изяждате по 5-6 ореха в продължение на един месец.

250 г. ситно нарязан лук се смесва с 200 г. захар. Добавя се 0,5 л. вода и се вари на тих огън не по-малко от час и половина. Към изстиналия сироп се прибавят 2 суп. лъж. мед, прецедете и прелейте в стъклена бутилка. Пие се по една супена лъжица 3-5 пъти на ден.

500 грама листа от алое се измиват добре, подсушават се и се оставят в хладилника за 5 дни. Важно е растението да е на не по-малко от 3 години и преди да отрежете листата цветето не бива да е поливано 2 седмици. Смилат се в месомелачка, така че да се получи около 3/4 чаена чаша. Прибавете същото количество мед и 1,5 ч. чаша кахор. Пие се по 1 суп. лъжица три пъти на ден.

Балсам: Вземете 500 г счукани орехи, 300 г мед, 100 г сок от алое, добавете сока от 4 лимона и чаша водка. Всичко много добре се разбърква и се оставя за едно денонощие на тъмно. Приема се по 1 суп. лъж. 3 пъти на ден половин час преди хранене.

Може да си направите и витаминна вана за укрепване на имунитета. ще са ви нужни листа, клонки и сухи плодове от малина, боровинки, зърнастец, къпина, шипка или офика (можете да използвате само компонентите, които имате). Прави се смес от равни части от всички компоненти. Залива се с вряла вода и се оставя 5-10 минути. Получената отвара се прецежда и се добавя във ваната. Може да прибавите и няколко капки от евкалиптово масло или кедър. Продължителността на ваната трябва да е 10-15 минути. Тази вана ще укрепи имунитета, ще успокои затрудненото дишане при простуда, ще облекчи главоболието и болките в тялото.