Червени петна по ръцете и бузете на малчугана.Комари ли са го ухапали или е нещо по-сериозно?

Видът на обрива и разположението по тялотоговорят за произхода му. Как изглежда обрива при инфекции, алергична реакция, изпотяване? Как да се лекува?

Ухапване от насекоми

Късната пролет, лятото и ранната есен части децата често страдат от ухапване от насекоми.Поразени са обикновено откритите части на тялото и лицето. Обривът е съпроводен със сърбеж. Общото състояние и самочуствието на детето е променливо. Какво да правим? Препоръчва се компрес със содов разтвор, противоалергична мас или гел. Да не се разчесва за да не се получи възпаление.

Алергичен обрив

Появява се след приемане на някои продукти, нови за децата (миди, ягоди и плодове, яйца, мляко)като силно сърбящи розови и червени петна, склонни към сливане. Самочуствието се понижава. Децата стават вяли или прекомерно възбудени. Нарушава се сънят им и апетита, възможна е диеария и повръщане.

Лечението включва щадяща диета, антиалергични средства и препарати намаляващи повишената чуствителност на организма към външни дразнители. Отстраняват се хранителните алергени. Алергията може да е резултат на перилен препарат или козметика. Те също трябва да бъдат сменени.

Обрив при изпотяване

Получава се в големите горещини.Бледо-розови пришки са разположени близо една до друга. Съсредоточени са в горната част на гърдите, на гърба и шията. Препоръката е редовно проветряване на кожата и да се следи температурата в помещението Ц да бъде 20 градуса. Къпете детето с отвара от лайка.Зачервената кожа не се маже с крем. Дрехите трябва да са само от естествени материали.

Уртикария

Бледи, полосообразни, силно сърбящи подутини. Могат да се получат мехури, които при разчесване се покриват с коричка. Децада нямат апетит и имат лош сън. С времето отокът спада. Причина за уртикарията са инфекции, алергия, физически дразнители. Лечението се провежда с консултация с лекар, който може да предпише антихистиминов препарат. Полезна е очистителна клизма.

Скарлатина

Започва остро, с болки в гърлото и висока температура. Характерен признак е яркия, малиново червен език. Ситен обрив покрива цялото тяло. Единствено чисто място на кожата е светлия триъгълник между носа и устата. Това е един от отличителните признаци за болестта.Лечението се провежда под лекарски контрол.За да се избегнат усложнения се назначава постелен режим и антибактериална терапия.

Ветрянка

Преди появата на обрива детето се оплаква от главоболие и неразположение. Може да се наблюдава хрема и слабо повишавае на температурата. Понякога погрешно се поставя диагноза ОРВИ. Отначало се забелязват само няколко петна, които с всеки ден стават все повече. След два дне петнапа дтават обриви, запълнени с прозрачна течност. Те се пукат и се образуват корички. Обривът е съпроводен със сърбеж. Назначават се противоалергични препарати

Морбили

Заболяването започва сповишена температура, кашлица, хрема и възпалени очи. Обривът се появява на третия- четвъртия ден, отначало само на лицето и горните части на гърдите. На третия ден се обриват и краката и ръцете. Заболяването често дава усложнения, затова лечението се провежда от лекар и под контрол.

Рубеоила

Малки, бледо-розови петна се разпространяват по цялото тяло, най-много полицето, гърдите и гърба. Изчезват сами за няколко дни. Назначава се постелен режим, поемане на много течности и температуропонижаващи препарати, ако температурата е над 38 градуса.