Да се справим бързо с грипа и простудата е мечта на всеки, който е "пипнал" вируса. Много често се обръщаме към рецептите от народната медицина. Колкото и да не ни се вярва, те действат също така бързо и ефективно както и клинично изпитаните лекарства, но са доста по-щадящи и именно в това е преимуществото им. 

Въпреки че лекарите твърдят, че е невъзможно да се избавим от простудата за една нощ, привържениците на народната медицина са на друго мнение. Те предлагат и интересна рецепта: Вземете 1,5 л топла преварена вода и разтворете в нея 1 ч. лъжичка морска сол, добавете сока от един лимон и 1 г аскорбинова киселина (витамин С). Добре разбъркайте и вечерта, преди сън, в продължение на 1,5-2 часа изпийте цялото съдържание. Сутринта всички симптоми на грипа ще са изчезнали.

Някои парят краката си, други - ръцете

Често може да бъде чут съветът, че при първи признаци на настинка или грип (преди да сте вдигнали температура) трябва да си направите топла вана на краката. В народните рецепти срещу грип има една, която препоръчва да се парят не краката, а ръцете. Напълнете легенче с вода с температура 37-38 градуса и предварително поставете чайник с вряла вода наблизо. Потопете ръцете си, така че водата да покрива малко над лактите. Постепенно доливайте вода от чайника, докато водата в легена стане 41-42 градуса. Цялата процедура продължава 10 минути. Поставете на ръцете ръкавици и така спете през нощта. Може маникюрът ви да пострада, но бъдете сигурни, че ще се справите с неприятните болести. 

Така го правят англичаните

За да се избавят от грипа бързо и ефективно, британците използват следната народна рецепта: Вземат се 4 жълтъка и се разбиват на пяна с малко захар. При непрекъснато бъркане се добавя малко повече от 0,5 л затоплена бира. Към получения разтвор добавете щипка канела, 3-4 зърна карамфил, настърганата кора на половин лимон. Поставете сместа на котлона и варете, без да позволявате да кипне, в продължение на 5-7 минути (както се вари кафе). Пийте по 1 ч. ч. 3-4 пъти на ден. След втория ден грипът ще е само неприятен спомен.