Методът Аюрведа е известен от около 6 хиляди години и е официално признат от Световната здравна организация. Според аюрведистите, ако времето е хладно и сухо, то и заболяванията които ще се проявят също ще са "хладни и сухи": артрит, артроза, суха кожа, главоболие, безсъние. Ако времето е влажно, с много валежи, независимо дъжд или сняг - то и болестите, които ни връхлитат ще са "влажни": грип, хрема, пневмония и др. Тези болести могат да се предотвратят с подходящо хранене. При хладно и сухо време, храната трябва да е топла и по-течна. Когато вали е по-добре да се яде по-суха и сгряваща храна. В нея трябва да преобладава острият вкус, получен от използването на по-силни подправки. Във влажните дни трябва да се увеличи физическото натоварване. Препоръчват се сгряващи процедури като масаж, сауна.

За профилактика за заболяванията грип, ангина, настинка, бронхит и белодробни възпаления, Аюрведа препоръчва приемането 2-3 пъти на ден смес от една чаена лъжичка куркума, джинджифил, канела, кардамон или черен пипер по избор и една супена лъжица мед. За укрепване на имунната система препоръчва приема на повече витамини, микроелементи и антиоксиданти.

Не е възможно да набавим нужните ни количества само от храната. Проветрявайте по-често помещенията в които стоите. Стаите със застоял въздух са отлично място за размножаване на вирусите и микробите. Излизайте по-често на чист въздух. Спазвайте стриктно личната хигиена. Мийте по-често ръцете с топла вода и сапун. Пийте повече топли напитки.