В наши дни детското зрение е сериозен проблем. Телевизор, компютри, таблети - малчуганите прекарват доста повече време пред екрана, отколкото на нас ни се иска. Оттук започват и проблемите със зрението. Основният проблем, според медиците, е "ученическото късогледство". Най-уязвими са децата между 12 и 14 г.

Каква е причината за късогледството при децата? В началото на пубертета организма започва да се развива бързо, зрението е под постоянно натоварване заради учебните задължения. Даже застоялия живот и неправилното хранене могат да окажат влияние на детското зрение.

Много родители грешат, че когато децата имат проблем със зрението е достатъчно да му се поставят очила. Детското късогледство трябва да бъде лекувано. В противен случай то прогресира и може да доведе до сериозни проблеми на зряла възраст.

Лечението на късогледство става с ултразвук, електрофореза, електростимулиране и иглорефлексотерапия. Лекарят може да предпише и лекарства - съдоразширяващи препарати, витамини, препарати с калций, алое и жен-шен.

Много важно е и правилното хранене. В менюто на детето трябва да присъстват продукти, богати на животински и растителни белтъчини, нишесте, фосфор. Зрението се повлиява много добре и от витамин С и ретинол.

Прекаленото ядене на сладко и шоколад вреди на зрението. Нарушава се синтеза на инсулин в организма, което може да доведе до нестабилност на капилярите в очите.

До операция за корекция на зрението се прибягва само в краен случай. Тя се налага когато зрението на детето достигне -6 диоптъра и продължава да спада.