Атеросклерозата е хронично, прогресиращо заболяване, което засяга вътрешния слой на големите и средните артерии на организма.

Във вътрешния слой на артериите се отлагат мастни вещества и стените стават по-дебели и по-твърди.

Основни рискови фактори

Основен фактор свързан с обмяната на веществата е увеличеното количество на липиди в кръвта. Оптималните стойности на холестерола и триглицеридите в кръвта са: общ холестерол - до 5.2 mmol/l LDL - до 2.6 mmol/l, HDL-над 1.0 mmol/l триглицериди - до 1.7 mmol/l

Наднормените стойности на общия холестерол, LDL и триглицеридите в кръвта, както и ниските стойности на HDL-холестерола повишават риска от атеросклеротични промени в кръвоносните съдове и развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Сред другите потенциални метаболитни фактори се нареждат: захарен диабет, заболявания на черния дроб и половите жлези, затлъстяване и подагра.

Полът - Заболяването се среща по-често при мъжете и при тях започва около 10 години по-рано, отколкото при жените. С напредване на възрастта разликата намалява.

Възрастта - Проявена атеросклероза вече се среща при всички възрасти. Нейната честота и тежест се увеличават с напредване на възрастта. Установява се често и при лица под 40 години.

Наследствена предразположеност - Хора, чиито родители и близки роднини страдат от склерозиране на артериалните съдове, са изложени на по-голям риск от заболяването.

Най-многобройни и разнообразни са външните фактори, които са свързани с начина на живот. Но най-важното е, че те са предотвратими.

Тютюнопушене - предизвиква втвърдяване на артериалните стени, увеличава холестерола и спомага за по-лесното съсирване на кръвта.

Злоупотреба с алкохол - редовната консумация на големи количества алкохол нарушава мастната обмяна, уврежда стените на кръвоносните съдове, ускорява сърдечната дейност и повишава кръвното налягане, вследствие на което се увеличава риска от склерозиране на кръвоносните съдове.

Намалена физическа активност - ниската физическа активност води до наднормено тегло и затлъстяване, високо кръвно налягане и повишени нива на мазнини в кръвта.

Психоемоционално напрежение (стрес) - стресът повишава кръвното налягане и кръвната захар, което допълнително уврежда кръвоносните съдове.

Прием на медикаменти - продължителният прием на кортикостероиди, диуретици и перорални контрацептиви води до повишение на нивото на холестерола в кръвта, респективно до атеросклеротични промени в съдовете.

Характерни симптоми

В зависимост от локализацията на атеросклеротичните изменения се различават: атеросклероза на сърцето, главния мозък, гръдната и коремната аорта, долните крайници и бъбреците, с характерни за всяка една от тях симптоми: болка зад гръдната кост, много често провокирана от физическо и емоционално напрежение, задух, сърцебиене, обща слабост, световъртеж, шум в ушите, главоболие, болки в мускулите при ходене, язви по кожата, артериална хипертония, а с напредване на болестта може да се достигне и до бъбречна недостастатъчност.