Най-добрият начин за избягване на последиците на атеросклерозата е нейната профилактика. От изключително значение е да се обърне специално внимание на правилния начин на живот, здравословното хранене, повишената двигателна активност и отказ от всякакви вредни навици, най-разпространените от които са тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол. Двигателният режим с оптимална физическа активност, съобразена с функционалното състояние на сърдечно-съдовата система, както и отстраняването на нервно-психичните напрежения имат първостепенно значение за профилактиката на атеросклероза.

Друг първостепенен фактор е консумирането на храни, които значително намаляват потенциалния риск от склерозиране на кръвоносните съдове.

Препоръчителни храни

Плодове (пресни и сушени) и зеленчуци (особено зеленолистни, както и лук, чесън), в количество не по-малко от 400-500 г на ден. Важно е, защото те са богати на вещества с антиоксидантно действие, които предотвратяват възникването на атеросклеротични промени на съдовете.

Риба (скумрия, сьомга, херинга, риба тон) - абсолютно задължително присъствие поне веднъж в седмичното меню. Рибните мазнини са богати на полиненаситени мастни киселини, които предотвратяват образуването на тромби и значително забавят процеса на нарастване на атеросклеротичните плаки.

Пълнозърнести и бобови храни (боб, грах), богати на влакнини, които значитено намаляват нивото на общия холестерол в кръвта.

Зехтин, нерафинирани масла (слънчоглед, царевица, соя), различни видове ядки, семена от слънчоглед, лен, тиква, съдържащи ненаситени мастни киселини, които редуцират холестерола.

Добре би било в менюто да присъстват пшеничен зародиш, пчелен мед, водорасли.

Храни, които трябва да се избягват

Препоръчително е да се избягват храни, които повишават нивото на "лошия" холестерол заради съдържанието си на наситени мастни киселини и холестерол, например: тлъсти меса, колбаси, млечни продукти с висока масленост, рафинирани зърнени храни, яйчен жълтък, черен дроб.

Маргарин, който съдържа трансмастни киселини, които повишават нивото на холестерола в същата степен, както и наситените мастни киселини.

За термична обработка на храна използвайте само растителни мазнини за готвене, избягвайте пърженето като алтернативна обработка и заложете на варенето на пара.

Не забравяйте да осигурите достатъчно количество течности за организма (не по-малко от 2-3 литра на ден), но също така особено полезна се оказва и чаша червено вино, която освен че ще поглези сетивата ви, ще стимулира и образуването на "добър" холестерол. Най-добрите и особено важни храни за правилното функциониране на сърдечно-съдовата система са бирена мая, чесън, джинджифил, зелен чай, овесени ядки, лук, сушени сливи, соя и червено вино.