Външната агресия от студ, вятър, сняг и слънце, както и вътрешните агресори - климатици и парно отопление, изсушават кожата през зимата. Зимната козметика действа като защитна бариера за кожата. Най-засегната през зимата е сухата кожа. Тя се изсушава допълнително, за да се защити от агресивните влияния, като се налага да прибягва до внезапни терморегулативни еакции.

Сухата кожа по принцип страда от недостиг на липиди, а през зимата нивата на себум амаляват, бариерните свойства на хидролипидния филм отслабват и това води до повишена загуба на вода от повърхността на кожата. Резултатът е суха кожа, която е опъната, чувствителна, скована и с неравномерна повърхност от рогови люспи. Сухата кожа е предразположена към преждевременно стареене и всяка зима е огромно изпитание за нея. Кръвоносните съдове реагират на студа с разширяване и лицето почервенява.

При продължителен престой навън се свиват и кожата става бледа. В резултат на спазъма на кръвоносните съдове се влошава кръвоснабдяването на тъканите, забавя се обмяната на веществата и се нарушава подхранването на кожата. Тя става суха, бледа, отпусната, възпалява се и се лющи. Затова през зимата лицето и тялото изискват постоянно използване на специална защитна козметика и непрекъснати грижи, за да се избегне измръзването и сухотата на кожата.

Козметиката, богата на хидратиращи и подхранващи съставки, естествени масла и витамини, е най-добрата защита за кожата през зимата. Не само кожата на лицето се нуждае от предпазване. Защитете устните с козметични продукти, съдържащи липиди и витамин Е, ръцете с подхранващи и възстановяващи кремове за ръце и кожата на цялото тяло с лосиони и кремове с естествени масла.