Д-р Емилия Бенова

Сърцето може да бие тревожно при различни ситуации - вълнения при предстояща среща, предстоящ изпит, силно вълнение, стрес. След тревожните моменти то се успокоява.

Ако сърцебиенето продължи и след това трябва да му се помогне. Здравото сърце бие около 100 000 пъти в денонощието. Безпроблемната работа на този сложен механизъм е цената на човешкия живот. В течение на денонощието ритъма на сърцето се мени: честотата на пулса през нощта е по-слаб, отколкото през деня. Ако по някаква причина нормалният ритъм се наруши, лекарите говорят за аритмия. В зависимост от честотата и регулярността сърцебиенето може да е ускорено, забавено или неритмично.

При поява на такива симптоми човек се чуства некомфортно. Аритмията е съпроводена с прекъсване на сърцебиенето, слабост и главозамайване, задух и болки в гърдите, учестено дишане и прилошаване.

Ако това състояние се повтори няколко пъти през деня непременно трябва да се потърси лекар-кардиолог. Той ще направи електрокардиограма(ЕКГ). За по-детайлно уточняване на диагнозата се назначават допълнителни изследвания и предпишат нужните медикаменти.

Обърнете внимание на емоционалното си състояние. Липсата на стресови ситуации и доброто разположение на духа трябва да са норма на Вашето поведение. Не се сърдете за дреболии, не драматизирайте жизнени ситуации, водете здравословен начин на живот и на сърцето ще му бъде много по-леко.