Повишеното вътреочно налягане е основен рисков фактор за развитието на глаукома. При най-честата форма на болестта - първичната откритоъгълна глаукома (засягаща около две трети от хората с проблема), налягането е леко повишено и обикновено не причинява оплаквания, докато не се стигне до увреждане на зрението. Това прави глаукомата най-честата причина за нелечима слепота сред възрастните хора.

Първичната закритоъгълна глаукома засяга по-малък процент пациенти и е по-честа при жените. Тя протича с пристъпи, при които очното налягане може силно да се повиши. В такива случаи болните усещат внезапна силна болка в окото, намаление на зрението, виждат ореол от цветни кръгове около източниците на светлина. Стига се до повръщане, обърканост, сърдечни болки. Ако не се проведе спешно лечение, зрението се уврежда сериозно.

Рисковите фактори за глаукома са повишеното вътреочно налягане, сериозните промени на стойностите му в рамките на деня, разлика в налягането между двете очи. Проблемът идва и от увреждания на кръвоснабдяването, ниско кръвно налягане, съдови проблеми, свързани с хипертония и други болести. В по-голям риск са хората над 45 г.

Има някои симптоми, които могат да издадат повишеното налягане - започва сълзене, появяват се усещане за напрежение в очите, зачервяване. Появяват се и промени в зрителното поле - пространството, което двете очи обхващат, когато фиксират определен предмет. Глаукомата не засяга еднакво двете очи и затова промените могат да бъдат открити от пациента, когато той гледа определен предмет. При затваряне на едното око, той може да забележи значителна разлика.

Чест проблем са детската и ювенилната глаукома. При тях симптомите са съвсем различни и зависят от степента на вродената малформация. Понякога заболяването се проявява веднага след раждането. При около 60% от случаите диагнозата се поставя през първите 6 месеца. Наблюдава се дразнене от светлината, стискане на клепачите, зачервяване или увеличаване на окото и на роговицата. Повишеното вътреочно налягане се дължи на вродено нарушение в частите от окото, през които се оттича вътреочната течност. Поради задържането й може да се разтегнат стените на очната ябълка и окото да увеличи размерите си. В по-късни стадии се увреждат зрителните и нервните клетки в ретината и се засяга зрението. Докато медикаментозното лечение и лазерната терапия могат да помогнат при възрастните болни с глаукома, при тези форми се прави операция възможно най-скоро след поставянето на диагнозата.

Акад. Петя Василева

е ръководител на Специализирана очна болница за активно лечение "Акад. Пашев".

Тя отговаря на въпроса

на Д. Панайотов,

София