Нормалната телесна температура е около и малко под 37 градуса и леко варира при различните хора. Тя може да се повиши и при съвсем здрави хора, ако са стояли дълго време на топло през лятото или в сауна. Ако обаче се вдигне при нормална околна температура, на медицински език се говори за ипрексия, хипертермия или треска. Получава се в резултат на нарушена терморегулация на организма. Може да причини дискомфорт, отпадналост, тръпки, изпотяване, гадене, а понякога и животозастрашаващи състояния, особено при деца и възрастни хора.

При децата могат да се проявят фибрилни гърчове, а при възрастните хора - сърдечна слабост, прескачане на сърцето или неврологични проблеми. За да се избегне рискът от такива проблеми, е важно да се вземат подходящи мерки, които да върнат температурата в нормални граници. Това може да са лекарства, но помагат и студени компреси, влажни обтривания или приемането на повече течности.

Ако температурата е толкова висока, че се стига до треска, най-често причината е инфекция. Може да става дума и за други проблеми като алергия към лекарства или кръвопреливане. Понякога обаче температурата може да е знак и за тумор. Затова е важно да не се подценява проблемът и да потърсим лекарска помощ.

Учените все още не са разкрили докрай причините, поради които туморите могат да предизвикат повишена температура, но е доказано, че има такава връзка. Сериозното повишение може да показва, че туморът нараства или се разпространява до други области в тялото или че предизвиква някаква блокада. Когато треската е свързана с тумора, тя е циклична, влияе се от лечението на тумора и се възвръща при ново развитие на заболяването.

Колко дълго ще трае това състояние и какви стойности ще стигне, зависи от много фактори, като причината за треската, възрастта на пациента и общото му състояние.

Не много високата температура, която обаче продължава със седмици, се наблюдава при автоимунни заболявания (например лупус) и при някои злокачествени заболявания, особено кръвни - левкемии и лимфоми.

Д-р Антоанета Томова

е онколог. Завежда отделение по химиотерапия в онкологичния диспансер в Пловдив.

Тя отговаря на въпроса

на Д. Иванова, Благоевград