От петте сетива загубата на зрението най-много плаши хората. Въпреки това 1/3 от тях не ходят на очни прегледи, защото са убедени, че щом виждат добре, значи очите им са здрави.

Това обаче невинаги е така, констатира сп. "Хелоу". Офталмологичните заболявания може да не показват никакви симптоми, преди да напреднат опасно. Прегледът обаче ги хваща на ранен етап, докато още са лечими. Затова той трябва да се прави редовно, както проверката на кръвното налягане и изследванията за рак на шийката на матката и гърдата.

Според лекарите на очен тест трябва да се подлагаме на всеки 2 години. Той е особено важен за пациенти с диабет, пушачи и хора, застрашени от наследствена глаукома. Тези групи са с най-голям риск да изгубят зрението си, сочи списанието.

В над 50 на сто от случаите обаче слепотата може да се предотврати, преди уврежданията да са станали необратими. А ако сте пушач, най-доброто, което можете да направите за очите си, е да оставите цигарите, съветва "Хелоу".

Прегледът при офталмолог е спасил милиони хора от ужаса да живеят в мрак, припомнят от Британския кралски институт по слепотата. Тестът не само констатира здрави ли са очите ви и дали се нуждаете от очила, но открива болести, които могат да създадат сериозни проблеми, ако не се лекуват.

Диабетът и високото кръвно налягане например са сред причините за изменения на ретината в задната част на окото. При преглед с измерване на очното налягане пък се открива глаукомата - заболяване, което постепенно "открадва" зрението без предупреждение и често без симптоми. При него високото налягане уврежда очния нерв, а когато той умре, настъпва слепота. Ако обаче болестта се открие навреме, това се предотвратява с поддържащо лечение.

Специалистите препоръчват очен преглед веднъж годишно при хората до 16 и над 60 години. Останалите, ако нямат оплаквания, е добре да посещават очния кабинет профилактично на 24 месеца. При постоянна работа с компютър обикновено подобни изследвания се организират от работодателя.

Обстойният и внимателен преглед на очите отнема близо час. (24часа)

 

ПРЕГЛЕД

Лекарят ви кара да четете от табло букви с различен размер.

Той насочва към очите фенерче, за да провери състоянието им и как реагират на светлината.

С офталмоскоп се преглежда задната част на очите, към тях отново се насочва светлина, а пациентът трябва да гледа последователно в различни посоки.

Проверява се състоянието на мускулите, които контролират очите.

Ако се нуждаете от очила, офталмологът ви пише рецепта. При това още веднъж ви проверява с буквите на таблото или с цветове, но този път гледате през специални лещи. В рецептата е посочен диоптърът на очилата, който лекарят ви е определил.

Ако сте над 40 години или сте застрашени от наследствен диабет и глаукома, лекарят прави допълнителни изследвания, с които проверява зрителното ви поле и очното налягане. Това е безболезнена процедура, която при предразположение към болестта трябва да се прави поне 4 пъти годишно, освен ако лекарят не ви посъветва друго.

Лекарите съветват на всеки две години да се прави обстоен очен преглед.
Лекарите съветват на всеки две години да се прави обстоен очен преглед.