-Доц. Георгиев, пролетната умора сериозно състояние ли е, или просто синоним на понижен тонус?

- Пролетната умора се появява като медицински термин през 80-те. Състоянието обаче най-рядко се среща през пролетта. Развихря се основно през късната есента и зимата. Изтощението най-често се дължи на прекарана на крак вирусна инфекция или на започваща. Втората причина е поредица от стресови ситуации. В случая не говорим за стреса, който по принцип е полезен и мобилизира организма да се справя по-лесно в трудни ситуации. Серията от стресови ситуации обаче води до състояние, наречено дистрес, което изтощава нервната система и води до депресивни състояния, явни или скрити. За появата на пролетната умора допринася и начинът на хранене.

- Има ли симптоми?

- Разсеяност, сънливост през деня и лош сън нощем, което е компонент на невротичните състояния. Болният се оплаква от липса на енергия, апатия, раздразнителност. Появяват се и болки в гърба. Грипната инфекция при по-голяма част от хората изтощава имунната система, което понякога води и до поява на допълнителни усложнения

- Как да противодействаме?

- Нужни са витамини от група В и по-точно В6 и В12, които имат пряко отношение към работата на централната и периферната нервна система. Също

витамин С, бетакаротин, витамин Е

За стимулиране на имунната система, която страда от недостиг на олигоелементи, са нужни селен и цинк. Напоследък се добавя и магнезий, също важен за мозъка и нервната система. Най-обикновеният неселекциониран зелен чай на листенца върши отлична работа като антиоксидант, повлиява добре храносмилането, оводнява. Българските чайове от шипка, мента са прекрасни. Трябва да се внимава със силния черен чай, който може да те държи буден цяла нощ.

Важен елемент за справяне с пролетната умора са и разходките. През зимата сме в затворени помещения, няма слънце и нивото на т. нар. хормон на щастието - серотонин, се понижава. Това е вещество, което има пряко отношение към мозъчния метаболизъм и състоянието на нервната система. Неслучайно изписваме мелатонин, харесван от невролози и психиатри за подобряване на общото състояние и съня. Добре е също да се забави малко ритъмът на живот.

- Какво препоръчва китайската медицина?

- Според нея животът е тясно свързан с природата. Функцията на вътрешните органи е във взаимовръзка със сезоните и 24-часовия ритъм. Тя определя 12 чифтни меридиана по тялото, по които се намират акупунктурните точки. Добрият специалист използва около 400 от тях. Органите трябва да бъдат здрави, за да се справим с прехода от един сезон към друг. Част от органите принадлежат към ян, а други към ин системата и в различните части на денонощието някой от тях доминира. През зимата ян енергията е скрита дълбоко в тялото и преобладава ин. Ян началото е свързано с топлина, слънце, движение. То чака пролетта, за да разцъфне. Ако не се съобразяваме с това, ако ядем студени храни и пием студени напитки през зимата, унищожаваме ян. Оттук и слабата енергия напролет, наречена още пролетна умора.

Зимата е сезон на бъбрека като функционална система. Това значи, че организмът усвоява енергията чрез нея. Ако бъбрекът е силен, вътрешното крехко ян по-лесно избуява през пролетта. На Балканите и особено при българите енергията на бъбрека е малко понижена.

Стресът е най-силният фактор

Китайската медицина го нарича страх, но под това понятие трябва да разбираме цялото напрежение, което съпътства живота ни. Хроничните болести също изтощават бъбрека. Ако човек страда от главоболие, световъртеж, шум в ушите, тежест в кръста, то състоянието на бъбреците и черния дроб не е добро и трябва да се потърси лекар. С настъпването на пролетта започват да доминират системите на черния дроб и жлъчката. Според китайците, при когото е силна тази система, той не страда от пролетна умора.

- Какво може да се направи за подкрепяне на органите?

- Отлично средство срещу пролетна умора е моксата - нагряване на акупунктурни точки с пелинови пури. Китайците казват, че там, където не помагат иглотерапията и другите методи, се намесва моксата. Тя засилва вътрешното чи - енергията на кръвта. И тъй като за появата на пролетната умора допринасят хроничният стрес и болката, добро лечение предлага аурикулотерапията - акупунктура върху точки по ушната мида. Китайският масаж туина се извършва в областта на бъбреците и около колянната става. В тази област се намира точката на дълголетието цзу сан ли, наричана още „точка на 100-те болести" или „точка на дълголетието". Китайска мъдрост гласи, че ако искате да живеете повече от 100 г., трябва редовно да третирате цзу сан ли. Въздействията върху нея имат общоукрепващ ефект. Намира се под коляното и встрани върху предната част на подбедрицата.

- Кои храни помагат за по-силна енергия?

- Зелена салата, спанак, лапад, киселец.

- Полезно ли е да се стимулира имунната система?

- Преминаването от един в друг сезон винаги е съпроводено с адаптиране на организма, т.е. той е подложен на стрес. Затова в иглотерапията се използват методики, насочени към елиминиране на стреса и стимулиране на имунната система. Благоприятното повлияване на тези важни механизми води до премахването на пролетната умора.

Въздейства се върху 12-14 точки

в определена комбинация, което помага за излизане на имунната система от състоянието на потиснатост. Добре е да се правят такива курсове и за профилактика. Включват до 10-12 процедури, особено ако човек е подложен на всекидневен стрес и имунната система е изтощена. Ефектът продължава 3 до 6 месеца. Подобрява се и настроението, възтановява се работоспособността, тъй като един от механизмите, чрез които достигаме до това състояние на пациента е и стимулация на ендогенно-опиатната система. Към нея принадлежат и хормоните на щастието. Хората се чувстват прекрасно, даже някои не желаят да прекратят процедурите от страх, че ефектът може да изчезне.