Някога, когато същността на брадавиците е била непозната за хората, те опитвали да се отърват от тях с магии. Дълго време били убедени, че за тях са виновни краставите жаби, които по тази причина в никакъв случай не трябва да бъдат докосвани.

Днес обаче е ясно, че неприятните израстъци се причиняват от човешкия папилома вирус.

Брадавиците се появяват на всякаква възраст, но най-често при по-големите деца. При възрастните са рядко, но затова пък по-обезпокоително явление.

Колкото до външния им вид, той зависи от мястото, на което са се появили, както и от степента на разрастване и травмиране, на която са подложени.

Пораженията протичат по различен начин. Инфекцията може да се изрази в единични или многобройни брадавици. Понякога след време те се изгубват напълно - както в резултат на лечение, така и спонтанно, но понякога остават с години или пък изчезват и скоро пак се появяват на същото място.

Брадавиците се причиняват от няколко вида папиломни вируси. Най-разпространен е този, който предизвиква обикновените брадавици. Под това се разбират образуванията с диаметър между 2 и 10 мм, които са доброкачествени и имат ясно определена неправилна или кръгла форма, неравна повърхност и са със светлосив, жълтеникав или сиво-черен цвят. Най-често те се появяват на места, които са подложени на травми - например пръстите на ръцете, особено около ноктите, лактите, коленете.

Плантарните брадавици се появяват на стъпалата. Популярни са и като кокоши трън. Тъй като ходилата са място на постоянно търкане, тези брадавици обикновено са много болезнени.

Плоските брадавици са гладки и плоски жълтеникавокафяви възелчета, срещат се обикновенопо лицето и то главно на деца и млади хора. Съществуват също и брадавици в необичайна форма на карфиол, които най-често се появяват на главата и шията.

Брадавиците с остър връх, или кондиломи, поразяват мъжките и женските полови органи. Имат вид на меки и влажни мехурчета с розов или червен цвят и се разпространяват бързо.

Вирусът попада в организма през кожата или лигавицата, след това навлиза в подепителния слой и оттам - в нервните тъкани. Така той става ваша собственост за цял живот и местопребиваването му обяснява връзката на кожните обриви и състоянието на нервната система.

За да се появи брадавица, понякога е достатъчно да има силно изплашване, нервно разстройство, вълнение или самовнушение. Вирусът нерядко дреме дълго, без да причинява вреда. Той може да “пътешества” по нервните пътища във вътрешността на организма и даже да се “засели” в костния мозък. Когато обаче човек се развълнува по-силно, вирусът е готов да извърви обратния път към повърхността на кожата и да награди носителя си с “украшение”.

Заразата може да бъде прихваната от пряк контакт, например при ръкостискане. Или чрез инфектирани предмети като играчки, дръжки в обществения транспорт и пр. Гризането на ноктите улеснява проникването й.

Предразполагащите фактори са също изпотяването и микротравмите на кожата, които са неизбежни при домашна работа като пране, готвене, чистене и пр.

Топлата влага е най-прекрасната среда за виреене на човешкия папилома вирус, предизвикващ брадавици по ходилата. Обувките от синтетика и някои зле проветряващи се маратонки създават идеални условия за него - краката се потят и запарват. Ако обувките са и тесни, вероятността за поява на брадавици се увеличава. Затова децата и младежите по-често от възрастните са подложени на такива нападения.

Брадавиците обичат нервните хора. При тях в повечето случаи неприятните израстъци изчезват спонтанно след известно време. Има случаи на възрастни, но лесновъзбудими хора, при които дерматолози са прилагали следния метод, основаващ се на внушението - вадят от шкафчето шише с вода от чешмата и обявяват, че това е изпитано средство. Още при второто мазане брадавиците изчезват...

Но при хората със стабилна нервна система този фокус не минава. За тях е препоръчително в случай на поява на брадавица да не пробват чутото от бабите си, защото това може да доведе до усложнения като силни възпаления.

Редно е пострадалият бързо да се обърне към специалист. Той ще определи какъв е видът на брадавицата и ще избере най-подходящото лечение.

Да се изрязват, изгарят, замразяват или лекуват с медикаменти?В лечебните центрове обикновено се прилагат различни методи като криодеструкция, електро- и лазеркоагулация.

Криотерапията, или замразяването, не води до белег, но са необходими повторни процедури след няколко седмици. Лазерът обикновено се прилага при по-упорити израстъци, които не се повлияват от друго лечение.

Смята се обаче, че най-ефикасен и причиняващ най-малко травми е методът на радиовълновата коагулация, която се използва от няколко години.

Премахването на брадавиците от тялото обаче не значи пълно изгонване на вируса от организма. Засега все още няма лекарствени препарати, способни да убият вируса, затова брадавиците може да се появят отново и пак ще се наложи да бъдат отстранени. На хората, които страдат от тях, се препоръчва да се консултират с имунолог и да си направят имунологичен анализ на кръвта, за да бъде назначена необходимата терапия за укрепване на имунната система. Това помага да се увеличи периодът на ремисията, когато заболяването се проявява минимално или изобщо не се проявява.

 

Ваксината срещу рака на шийката на матката, който също се причинява от папилома вирус, въздейства и срещу някои форми на генитални брадавици.
СНИМКА: БТА
Ваксината срещу рака на шийката на матката, който също се причинява от папилома вирус, въздейства и срещу някои форми на генитални брадавици. СНИМКА: БТА