Акад. д-р Петя Василева отговаря на въпроса на Лилия Станчева (22 г.) от София

Търкането на клепачите е признак на различни очни заболявания, някои от които могат да застрашат зрението: очни алергии, глаукома, сухо око, кератоконус, блефарит, некоригирано далекогледство и др.

От друга страна, търкането на очите може да бъде просто лош навик, който да доведе до очно увреждане поради механичното въздействие върху очните структури.

Ако търкате често очите, ви съветвам да бъде потърсен лекар специалист за установяване на причината.

Сред най-леките очни заболявания, които могат да предизвикат търкане на очите при деца са алергичните състояния като: пролетния катар, сенния кератоконюнктивит, контактния конюнктивит, атопичния конюнктивит и др.

При всички такива пациенти с очна и системна алергия основното оплакване е от сърбеж в областта на клепачите, понякога свързан и със сърбеж по лицето и тялото.

Предизвиканото от сърбежа търкане на клепачите може да доведе до нараняване на роговицата поради триене от увредената от заболяването клепачна конюнктива.

Това състояние крие опасност от навлизане на микроорганизми в роговицата и помътняването й. Важно е да се знае, че само здравата роговица е устойчива на инфекции. От търкането може да се стимулира и навлизането на патологични кръвоносни съдове в роговицата.

Търкането на клепачите понякога уврежда мускулите, които ги повдигат и в резултат от това да се получи спадане на клепачите (птоза).

От друга страна, всяко докосване на очите, дори през клепачите, причинява повишаване на вътреочното налягане.

Нормално тези пикове в налягането не се отразяват на здравите очи.

При пациенти с глаукома, обаче, честите и по-продължителни повишавания на налягането причниняват увреждане на зрението.

Търкането на очите се свързва и със заболявания като високостепенно късогледство, кератоконус и кератоглобус.

В такива случаи може да доведе до влошаване на състоянието.

Честа причина за търкане на очите е очното дразнене при "сухо око". При такива болни могат да настъпят сериозни усложнения поради нарушеното качество на сълзите и нарушената им функция да осигуряват очна защита.

Прекалената и честа употреба на очен грим също може да доведе както до алергии, така и до механично дразнене на клепачните ръбове при почистването.

Ако всички случаи на търкане на очите, предизвикано от сърбеж или усещане за сухота, или от дразнене, следва да се открият причините на тези симптоми и да се лекуват от очен специалист съответните заболявания с подходящи капки, мехлеми или оперативни интервенции.

По време на лечението също се препоръчва да не се чете в легнало положение, да не се спи по очи. При сълзене попиването на секрета да става внимателно с подходяща стерилна кърпичка, допряна до края на клепачите, без да се докосва до тях.

Търкането на клепачите обикновено не е невинно състояние или само лоша привичка.

То може да бъде предизвикано от сериозен очен проблем или да доведе до такъв.