Д-р София Ангелова, главен асистент в Специализираната болница за активно лечение на белодробни болесте “Св. София”.

Тя отговаря на въпроса на Светлана Георгиева

Пневмонията представлява възпалително заболяване на белите дробове, което може да засегне всички възрасти. Основните причинители са бактерии, вируси, гъби, плесени, паразити, химически вещества и др. Пневмонията е инфекциозен процес, в който участвуват, от една страна, причинителите, а от друга страна, човешкият организъм. В този процес побеждава по-силният. Кой може да боледува от пневмония? Преди всичко тези, които не се хранят рационално, изложените на непрекъснат стрес, пушачите и пасивните пушачи боледуват три пъти по-често от непушачите, алкохолици, наркомани, трансплантирани, имуносупресирани пациенти и др.

В зависимост от причинителите пневмониите са бактериални и небактериални. Към небактериалните принадлежат вирусните и други атипично протичащи пневмонии (хламидийни, микоплазмени, рикетсиозни и др.). При деца до 1-годишна възраст най-честите причинители са RS вирусите, от 1 до 4 години освен RS вирусите, около 25% са парагрипните и аденовирусите. Във възрастта от 5 до 11 години най-чести причинители са микоплазма пневмоние и грипният вирус, които предизвикват около 21% от заболяванията на дихателната система. От 11 до 24 години грипният вирус А причинява 40%, докато микоплазма пневмоние 16% от заболяванията на дихателната система.

Доказването на причинителите става с вирусологични и серологични изследвания. Атипичните пневмонии протичат с упорита кашлица, субфебрилна температура (37,1- 37,5 градуса), без втрисане и обикновено без влошаване на общото състояние. Със слушалка може да не се чуват хрипове. На рентгенова снимка измененията са много фини. По-тежко протича грипната пневмония, която се проявява обикновено в условията на грипна епидемия. Изключително важно е пневмонията да се диагностицира навреме и да се лекува адекватно, затова е необходимо да се потърси помощта на специалист пулмолог при продължителна кашлица или субфебрилна температура. А профилактиката на пневмониите е здравословният начин на живот - рационално хранене, спиране на тютюнопушенето, разходки на чист въздух, спорт и хармония със себе си и околния свят!