Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е известната болест на пушачите, тъй като 80-85% от болните с ХОББ са пушачи. От ХОББ страдат и хора, преживели чести инфекции на дихателните пътища, които не са лекувани адекватно, или болни с бронхиална астма, които не са провеждали системно инхалаторно контролиращо лечение.

Продължителното излагане на професионални вредности (дим, азбест, органични и неорганични прахове) се смята като предпоставка за развитие на заболяването. Замърсяването на въздуха от изгорелите газове на автомобилите, прашинките от изгорели въглища в някои градове увеличават риска от появата на ХОББ.

Основната промяна в живота на хората с доказана ХОББ е преустановяване на тютюнопушенето. Нека пушачите да знаят, че белият дроб се развива до 25-годишна възраст, след което започва да старее, т.е. намалява се капацитетът му с около 10-20 мл на година. При пушачите белият дроб старее много по-бързо (90-100 мл на година).

Няма медикамент, който да спре намаляването на белодробната функция, освен спирането на тютюнопушенето. Дихателната гимнастика и разходките на чист въздух са много важни за пациентите с ХОББ. Изключително важен е хранителният режим.

Повишената консумация на витамин С намалява обема на нормалното снижение на белодробната функция, а диета, богата на рибено масло, намалява риска от развитие на болестта. Приемът на пресни плодове и зеленчуци се свързва с подобрение на белодробната функция.

Преустановяване на тютюнопушенето, редовен прием на инхалаторните препарати, назначени от пулмолог (в новия лекарствен списък съществуват безплатни медикаменти за лечение) и позитивно мислене са сигурен гарант за добро качество на живот на болните с ХОББ.

Д-р София Ангелова, главен асистент в Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести “Св. София”. Тя отговаря на въпроса на Минчо Тодоров