Тази година е благоприятна за размножаването на кърлежите, предупредиха специалистите. С всяко излизане сред природата рискувате да си навлечете тази неприятност, особено ако ходите из буйна растителност и влажни места. Случва се и в градските паркове.

Ако забележите впит кърлеж, не изпадайте в паника, а следвайте правилата за справяне, съветва доц. Радка Комитова от инфекциозната клиника в Плевен.

Важно е да не го въртите и дърпате, а трябва да го измъкнете лекичко с пинсета. Ако е дълбоко впит, задължително идете на лекар.

Веднъж изваден, кърлежът не бива да се мачка. Наблюдавайте цялото тяло за поява на петна.

Влажното време увеличава разпространението на кърлежите. Всяка разходка крие риск от среща с досадния неприятел, ако не се пазим.

Кърлежът не е толкова опасен, но има задължителни правила за отстраняването му. Можем и сами да го извадим и не бива да се поддаваме на паниката, че непременно ще развием лаймска болест или друга пренасяна от кърлежите зараза.

"Най-важното е да се научим да се пазим. При добра информираност успехът на двубоя е в наши ръце", твърди доц. Радка Комитова от инфекциозната клиника в Плевен. Тя лекува зарази от 28 г., половината е посветила на научни изследвания за кърлежите и болестите, пренасяни от тях.

Кърлежите обичат растителност и влага. При топла и мека зима подраняват - появяват се още през февруари. Пикът им е в топлите и влажни месеци. Жегата изсушава любимите им пространства и ги скрива за кратко. След есенните дъждове обаче се завръщат и бележат втори пик в нашествието си.

Сезонът им е доста дълъг и всеки може да си изпати. Най-често потърпевши са децата, докато гонят топката или правят челни стойки по поляните. Членестоногото полазва домашните животни при обиколките им покрай храстите и на паша. Че е ухапан, човекът най-често открива случайно.

Как да се справим

"Издърпайте кърлежа леко и много внимателно. Най-добре е с пинсета. Може и с пръсти, но задължително в ръкавица. Преди и след процедурата не забравяйте да дезинфекцирате кожата с йод или спирт. Извадения кърлеж изгорете. След като сте го унищожили докрай, измийте ръцете със сапун. Същата схема се прилага и при отстраняването от животни", съветва доц. Комитова.

Понякога при изтеглянето кърлежът се къса и в кожата остава частица от него. "Не пробвайте да я махате, защото ще разраните още тъканта. След време подобно на малка тресчица късчето само ще се отдели", казва доц. Комитова.

Някои хора обаче все още се доверяват на бабини рецепти и въртят впития кърлеж. Даже си измислят направление - по посока на часовниковата стрелка. А защо не обратно? Няма обяснение. "Това е груба грешка. Извиването и усукването може да скъса устния апарат на кърлежа, който наподобява дюбел. Останат ли тези парченца в кожата, потърсете хирург. Намесата на лекар е наложителна и при по-дълбоко впит кърлеж", казва доц. Комитова. Други пък пукали свалените акари. И това е абсолютно нередно: има риск съдържимото им да пръсне в очите. Така човекът може да заболее, без да е ухапан.

Преди отстраняването мястото не бива да се маже с алкохол, терпентин или да се гори с кибритена клечка. Тази "обработка" кара кърлежа да повръща, при което евентуалната зараза може да премине със слюнката в раничката, обяснява инфекционистката. Пострадалият трябва да иде на лекар дори когато сам успешно е извадил кърлежа. За профилактика срещу тетанус му инжектират тетаничен токсоид.

Защо е нужно наблюдeние 30 дни

След свалянето на кърлежа наблюдавайте мястото поне 30 дни. Понякога се зачервява и сърби. Досадното усещане намалява за часове и напълно си отива след ден-два. Въобще не се налага лечение с антибиотици. Друг път след изваждането се появява уплътнение с размери между 0,5 и 2 см. Не боли, но се задържа с месеци, дори години. Изчезва постепенно без лекарска намеса. Рядкост е и да опада косата в засегнат участък на главата. Минава спонтанно за 2-3 месеца без лечение, уверява доц. Комитова.

Кога да търсим лекар

Мястото на измъкнатия кърлеж обаче може да се инфектира с бактерии и да се развие възпаление. Признаците са локална болка, зачервяване и оток. Картината допълва повишена температура, въпреки че понякога градусите не се променят. Лекарската помощ е наложителна, казва доц. Комитова.

Кърлежът е махнат, но след седмица или десетина дни на мястото плъзва малко червено петно. Впрочем издайническата червенина е с плаващ график - веднъж идва на втория ден, друг път се забавя до месец. Нараства постепенно до 15-20 см., но стига и 40 см. Прилича на плака, оцветена в розово-виолетово. В средата боите са по-наситени, но с времето избледняват. Обикновено няма болка, само леко сърби.

Рядко е придружено с температура или симптоми, подобни на грип. Това подсказва вероятност за еритема мигранс, проява на лаймската болест. Към марсилска треска насочват обрив по тялото, болки в ставите и мускулите, главоболие и покачване на температурата. В някои райони на страната има опасност и от Кримска-Конго хеморогична треска. Тя се отличава с кървене на венците, по кожата също избиват кървави петна, описва доц. Комитова.

Коя е най-добрата защита

Срещата с коварния акар ще се размине, ако избягвате неговите зони. Не навлизайте в места с гъста растителност, напоена с влага. Изберете утъпкани и почистени пътеки.

Туристите, състезателите по спортно ориентиране, лесничеите и пастирите трудно се лишават от маршрутите си, свързани с професионалните им занимания. Затова те трябва да носят специално облекло и да използват репеленти - препарати, които отблъскват кърлежите. Предпазните дрехи са със стегнати дълги крачоли и ръкави. Избирайте светлата тоналност, за да забележите дали са ви полазили. Всеки ден оглеждайте за впити кърлежи. Заострете вниманието към предпочитаните им участъци - най-често се загнездват в косата (особено при децата), по корема, подмишниците, в слабините, в гънките зад коляното, под гърдите. Не ги пускайте да стоят дълго - този момент е най-важният в профилактиката на кърлежовите заболявания. На домашното куче сложете противопаразитна каишка и пак го гледайте "под лупа". Грижата срещу набезите включва почистването на падналите клони, опадалата гниеща шума и редовното косене на тревата.

 

Тест за зараза - само ако има симптоми

Не се подлагайте на серологично изследване за лаймска болест, ако нямате оплаквания или симптоми. В такива случаи положителният резултат е фалшив или е свързан с предишна инфекция, протекла без клинична изява.

Не се препоръчва рутинна антибиотична профилактика на лаймската болест. Досегашните проучвания в Европа не са доказали ефективността й.